FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpske stranke odlučivat će o vitalnim interesima Hrvata u RS

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. studenog 2010. (Hina) - Srpske političke stranke imat će većinu članova u klubu hrvatskih zastupnika u Vijeću naroda Republike Srpske u iduće četiri godine, najavljeno je u ponedjeljak u Banjoj Luci nakon zajedničkog sastanka svih zastupnika iz reda hrvatskog naroda u općinskim skupštinama u tom entitetu i novoizabranih hrvatskih zastupnika u Parlamentu RS.

Na tom su sastanku određeni izbornici koji će predložiti kandidate za klub Hrvata u Vijeću naroda RS, tijelu koje odgovara domovima naroda na državnoj odnosno razini Federacije BiH i koje ima zadaću štititi vitalne nacionalne interese konstitutivnih naroda pri donošenju zakona na entitetskoj razini.

Na izborima provedenim 3. listopada ni jedna stranka s hrvatskim predznakom nije dobila mjesto u Narodnoj skupštini RS a četvero Hrvata koji su dobili mandate su iz vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Potpredsjednik gradske skupštine Banje Luke Zdravko Josipović potvrdio je novinarima kako će, uz ta četiri zastupnika, u Vijeće naroda biti imenovan još jedan Hrvat iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Dva izaslanika imenovat će HSS-NHI a jednog HDZ BiH.

Izbornici će predložiti kandidate za Vijeće naroda a njih po ustavu RS potvrđuje entitetski parlament nakon pribavljene suglasnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙