FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački Zeleni objavili kako se vraćaju na vlast

Autor: slek
BERLIN, 19. studenog 2010. (Hina) - Njemačka stranka Zeleni objavila je na početku svog trodnevnog stranačkog kongresa u petak navečer u Freiburgu kako će se vratita na vlast te okretanje politici za široke narodne mase.

"Mi želimo biti stranka za sve a ne samo stranka određenih lobija. Mi smo stranka budućnosti", rekao je na početku kongresa predsjednik stranke Cem Oezdemir obraćajući se poslanicima.

On je stranku Zelenih okarakterizirao kao jedinu istinsku protutežu vladajućoj demokršćansko-liberalnoj vladi Angele Merkel koja "vlada po željama lobija".

"Mi smo protumodel politici koja se brine samo za određene lobije poput vlasnika atomskih centrala, hotelijera ili farmaceutske industrije", rekao je Oezdemir koji tvrdi kako je vlada Angele Merkel dala povlastice pojedinim interesnim skupinama. Predsjednik stranke je istaknuo želju Zelenih da postanu stranka narodnih masa ali da zadrže svoj ekološki karakter.

"Mi moramo stvarati politiku u kojoj će se prepoznati svi slojevi naeg društva", zaključio je Oezdemir.

Redoviti stranački kongres održava se u trenutku kada Zeleni u ispitivanjima javnog mnijenja uživaju podršku 23 posto birača. Prema daljnjim ispitivanjima Zeleni bi na predstojećim pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Baden-Wuertenberg mogli osvojiti 26 posto glasova te zajedno sa socijaldemokratima preuzeti vlast u ovoj pokrajini koja se već desetljećima nalazi u rukama demokršćana.

Porast popularnosti Zelenih analitičari povezuju s činjenicom da se većina građana ne slaže s potezom vlade Angele Merkel koja je produljila radni vijek atomskim centralama u Njemačkoj. Teme poput brige za okoliš i zaštite građanskih prava najvažnije su teme stranke Zeleni od osnivanja 1980.

Stranački kongres nastavlja se u subotu izborom stranačkog vostva.

(Hina) xnk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙