FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o ulozi žena u ruralnim područjima

Autor: mpuk
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Dvodnevni međunarodni znanstveni skup pod nazivom "Status i uloga žene u ruralnim područjima" okupio je u Zagrebu više od 160 sudionika iz 16 zemalja, a održava se u povodu obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena, 15. listopada.

Na skupu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja sudionici će raspravljati o ulozi žena u poticanju razvoja gospodarstva, brizi za zdravlje žena, obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja žena u ruralnim područjima.

Više od 90 posto područja Hrvatske klasificira se kao ruralno područje, više od 88 posto naselja smješteno je u ruralnim područjima i gotovo 50 posto hrvatskog stanovništva živi u tim područjima, kazao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković prilikom ostvaranja skupa.

"Obnova i razvitak sela bit će bezuspješni bez vrednovanja i afirmacije žena", naglasio je pritom Čobanković.

Dodao je da ćemo, kroz proces usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije i primjenu Zajedničke poljoprivredne politike, poglavito implementaciju mjera ruralnog razvoja, imati ne samo deklarativnu želju za razvojem ruralnih područja već i opipljive instrumente i financijska sredstva.

Hrvatska će ulaskom u EU imati na raspolaganju značajna financijska sredstva za razvoj ruralnog područja. Riječ je o više od 200 milijuna eura u prvoj godini, a u tom kontekstu bit će značajnog prostora i za podupiranje žena, kazao je Čobanković.

Paolo Berizzi, izaslanik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, istaknuo je da EU stalno potiče aktivnosti u ruralnim područjima te da programi i projekti vezani za ruralni razvoj i jednakopravnost spolova imaju vrhunski prioritet u EU.

(Hina) xmpv yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙