FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čile: 33 žene prosvjeduju u rudniku

Autor: bnov
SANTIAGO, 17. studenog 2010. (Hina/AFP) - Trideset i tri Čileanke zabarikadirale su se u utorak na dnu napuštenog rudnika, 500 kilometara južno od Santiaga, i prijete štrajkom glađu u znak prosvjeda protiv ukidanja socijalnog programa zapošljavanja u toj regiji.

Trideset i tri žene zabarikadirale se na 500 metara dubine u rudniku "Chiflon del Diablo" (Vražji klanac) blizu grada Lote. Taj negdašnji ugljenokop, zatvoren devedesetih godina, pretvoren je u turističko odredište, s tunelima otvorenima za posjetitelje.

Žene ovim potezom ponavljaju borbu za preživljavanje trideset i trojice čileanskih rudara koji su dva mjeseca proveli pod zemljom, zatrpani u rudniku San Jose.

One prosvjeduju protiv ukidanja mjesnog socijalnog programa zapošljavanja na čišćenju i obnovi, koji je tisućama kućanstava pomogao da prežive posljedice razorna potresa 27. veljače ove godine.

Preko toga programa posao je dobilo 9500 ljudi u tom, jednom od najsiromašnijih dijelova Čilea.

"Pokušali smo puno toga da nas uzmu u obzir, ali vlada nas nije poslušala, stoga smo primorane na ovu mjeru", kazala je Brigida Lara, glasnogovornica skupine žena, čije riječi prenosi internetska stranica mjesnog dnevnika La Tercera.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙