FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 16. studenoga 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Odbor za financije i državni proračun Hrvatskog sabora podržao je danas većinom glasova, 7 za i 6 protiv, prijedlog državnog proračuna za 2011. godinu kojim su predviđeni prihodi od 107,4 milijarde kuna a rashodi na razini 122,3 milijarde kuna uz deficit od 14,9 milijardi kuna odnosno 4,3 posto BDP-a. Također su podržane i projekcije proračuna za 2012. i 2013. Oporbeni članovi Odbora negodovali su jer im je prijedlog proračuna dostavljen tek jučer iako bi već danas o njemu trebali raspravljati. Takav odnos prema Saboru ocijenili su ignorantskim, ponižavajućim, neozbiljnim i podcjenjivačkim budući se radi o najvažnijem dokumentu koji donosi Sabor. Stoga su najavili da o prijedlogu proračuna neće raspravljati niti se izjašnjavati. Obrazlažući prijedlog proračuna državni tajnik iz ministarstva financija Zdravko Marić, podsjećajući na okolnosti u kojima se donosi i u uvjetima gospodarske krize, najavio je blagi gospodarski rast u idućoj godini. Iduće godine neće biti novih poreza niti povećanja postojećih što također ograničava proračunske prihode. U tom kontekstu, među ostalim, rekao je kako se od poreza na dohodak očekuje 1,1 milijarda kuna odnosno 12 posto manje, od poreza na dobit 5,7 milijardi kuna odnosno 10 posto manje, prihodi 39,3 milijarde kuna od PDV-a veći su za 3,8 posto, trošarine od 11,5 milijardi veće su za 2,2 posto, a prihodi od carine 1,7 milijardi kuna odnosno plus 1,4 posto. Što se tiče rashoda, Marić je rekao da su na razini posljednjeg rebalansa proračuna te naveo kako su povećana sredstva za 1,1 milijardu kuna za kamate na kredite, i za 260 milijuna kuna za nabavku vojne opreme za ispunjenje NATO standarda. Povećat će se i masa sredstava za mirovine za 163 milijuna kuna a predviđeno je i 146,1 milijun za provedbu popisa stanovništva te 177 milijuna kuna za parlamentarne izbore i referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Smanjit će se subvencije za željeznički i pomorski promet za 178 milijuna kuna odnosno 2,7 posto manje, kazao je među ostalim državni tajnik Zdravko Marić.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je danas, uoči početka saborske rasprave, uvjerenje da će Hrvatski sabor podržati Vladin prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. "Kakva god rasprava bila završit će izglasavanjem proračuna", kratko je kazala Kosor novinarima u Saboru uoči početka saborske sjednice. Ministarstvo obrane prijedlogom proračuna za iduću godinu dobiva više sredstava no ove godine i to za 4,6 posto, a ministar obrane Branko Vukelić kazao je novinarima kako je to stoga što se Vlada i on kao ministar moraju brinuti o tome da Oružane snage normalno funkcioniraju i obavljaju svoje zadaće te prate ritam opremanja i modernizacije. "Najveći program u opremanju i modernizaciji je program borbenih oklopnih vozila. Petsto milijuna kuna je u proračunu predviđeno upravo za taj projekt", rekao je Vukelić. U Saboru je u tijeku glasovanje o dopuni dnevnog reda aktualne sjednice nakon čega se očekuje i početak rasprave o prijedlogu proračuna. Predloženim državnim proračunom za iduću godinu Vlada predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna, uz deficit od 14,9 milijardi kuna odnosno 4,3 posto BDP-a. Proračun je rađen na projekciji gospodarskog rasta od 1,5 posto.

ZAGREB - Sveti Otac Benedikt XVI. radosno je prihvatio i doći će u pastirski pohod Hrvatskoj u subotu, 4. lipnja 2011. i u nedjelju 5. lipnja, priopćilo je Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, u ime svih hrvatskih biskupa, u dogovoru s predsjednikom i Vladom Republike Hrvatske. Sveti Otac Benedikt XVI. boravit će u Zagrebu u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i tom prigodom pomolit će se na grobu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, izvijestio je danas Tiskovni ured HBK. Nacionalni susret katoličkih obitelji i Papin pohod bit će pod motom "Zajedno u Kristu". Program pohoda bit će objavljen naknadno, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački župan Stjepan Kožić donio je odluku o raspodjeli pet milijuna kuna bespovratne financijske pomoći za sanaciju šteta, nastalih na poplavljenim područjima Zagrebačke županije od 21. do 29. rujna ove godine, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije. Kožić će s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisati ugovor o financiranju otklanjanja šteta od posljedica poplave u petak, 19. studenoga, u Zagrebačkoj županije. Navedena sredstva gradovima i općinama bit će doznačena idući tjedan, a oni sami nadležni su za raspodjelu sredstava fizičkim osobama na svojim područjima. Na temelju te odluke Velika Gorica dobit će 2.922.397 kuna; općina Orle 694.702 kune; Sveta Nedelja 590.658 kuna; Samobor će dobiti 378.155 kuna; općina Brdovec 350.615 kuna; Zaprešić 40.264 kune; općina Dubrava 14.650 kuna; te općina Marija Gorica 8.595 kuna. Ivanić-Grad i općina Rugvica neće dobiti sredstva s obzirom da na njihovom području nisu zabilježene štete kod fizičkih osoba. Zbog poplava na području Zagrebačke županije krajem rujna, župan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za 10 jedinica lokalne samouprave i to za područje gradova Samobora, Zaprešića, Svete Nedelje, Velike Gorice i Ivanić-Grada, te općina Marija Gorica, Brdovec, Orle, Rugvica i Dubrava. Kriterij za raspodjelu sredstava je postotni iznos procijenjene ukupne štete kod fizičkih osoba s područja svake jedinice lokalne samouprave, utvrđene od ovlaštenih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, i ukupno osiguranih sredstava za tu namjenu u Proračunu Zagrebačke županije. Na temelju tog kriterija Povjerenstvo je izradilo prijedlog raspodjele sredstava.

ZAGREB - Ugovorima o projektiranju za projekte EU za Zagrebačku županiju za investicije oko 197 milijuna eura, potpisanim danas, počela je realizacija plana kojim bi vodoopskrba istočnog dijela županije trebala dosegnuti europski prosjek od 90 posto, a područja pet gradova dobila bi za pet do šest godina sustav javne odvodnje i pročistače otpadnih voda. Glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, nakon potpisivanja ugovora u prostorijama Zagrebačke županije s predstavnicima komunalnih poduzeća određenih gradova i općina te županije te izvođačima radova, rekao je kako za projekte vrijedne oko 197 milijuna eura namjeravaju "aplicirati za fondove EU-a do kraja 2011." kako bi nakon ulaska u EU na osnovi njih mogli povlačiti novac. Očekujemo da će se nakon realizacije projekata za vodoopskrbu u sljedećih pet-šest godina opskrbljenost vodom podići na europskih 90 posto, rekao je Husarić i dodao da bi se iz fondova EU-a moglo dobiti oko 70 posto novca. Ugovori su potpisani za regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-istok, za što ukupna investicija prijavljena za kohezijske fondove EU-a iznosi oko 75 milijuna eura. Husarić je istaknuo da Hrvatske vode godinama sustavno ulažu u projektiranje i izgradnju regionalnoga vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije - Zagreb-istok, a to područje obuhvaća gradove Dugo Selo, Ivanić Grad, Sv. Ivan Zelinu i Vrbovec te općine Brckovljane, Rugvicu, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenicu, Dubravu, Farkaševec, Gradec, Rakovec i Preseku.Ulaganja u izradu projektne dokumentacije za fondove EU-a na području regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije - Zagreb-istok iznose 10.775.100 kuna, bez PDV-a, po provedenim javnim nadmetanjima. Ta dokumentacija odnosi se na distribucijska područja Dugog Sela, Ivanić Grada i Vrbovca.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud zaprimio je dugo očekivano vještačenje o nabavi vojnih kamiona 2004. zbog kojih su se na optuženičkoj klupi našli bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić. Rončevića i Bačića USKOK tereti da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. No, obrana tvrdi da MAN-ovi kamioni, među ostalim, nisu imali traženu nosivost. Novim vještačenjem obrana želi dokazati da jeftiniji kamioni nisu udovoljavali potrebama Ministarstva obrane pa da nisu niti mogli doći u obzir za kupnju. Drugi vještački nalaz obrana je zatražila, a sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić prihvatilo, još u srpnju. No, sud je tada odlučio da vještačenje treba napraviti Prometni fakultet, a ne Strojarski, kako je predlagala obrana. Na sutrašnjem ročištu vještačenje će biti uručeno tužiteljstvu i obrani, no po riječima Rončevićeva odvjetnika Krešimira Vilajtovića stranke u postupku će se prije očitovanja morati detaljnije upoznati s njegovim sadržajem. Rončevića i Bačića se tereti da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka "MAN Importer". U USKOK-u smatraju da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun, a Rončević od početka postupka odbacuje sve optužbe uz tvrdnju da je riječ o političkom progonu.

ZAGREB - Hrvatski autoklub (HAK) predstavio je danas nove sustave članstva - Start, Premium i Europa, kojim će vozačima učlanjenim u nacionalni autoklub omogućiti veće pogodnosti i prava te osigurati veću mobilnost na putovanjima u zemlji i inozemstvu. Novi članski paketi dio su HAK-ove strategije modernizacije radi približavanja standardima najrazvijenijih europskih autoklubova, povećanja članstva sa 173.000 članova, tj. 8,5 posto vozačke populacije na europski standard od 20 posto vozača učlanjenih u nacionalni autoklub, rečeno je danas na konferenciji za novinare u HAK-u. Tako Start paket za godišnju članarinu od 200 kuna uključuje sve usluge popravka i prijevoza unutar Hrvatske te posebne pogodnosti kao što su 15 posto popusta na kasko, nagrade za vjernost, popusti na putovanjima te popusti na kupnju putem internetske stranice. Optimum paket po godišnjoj članarini od 300 kuna, uza sve pogodnosti Start paketa, uključuje i uslugu zamjenskog automobila ili smještaja diljem Hrvatske. Europa paket za godišnju članarinu od 500 kuna, uza sve pogodnosti Optimum paketa, uključuje i mogućnosti popravka, prijevoza, zamjenskog automobila ili smještaja u svim europskim zemljama. Predsjednik HAK-a Ivo Bikić rekao je kako je HAK neprofitna udruga koja ima 104 godine tradicije i štiti interese svojih članova i vozača. Istaknuo je kako HAK, unatoč recesiji posljednjih godina, bilježi lagani rast novih članova te da mu je svrha privući vozače, njih oko 1,8 milijuna, koji dosad nisu bili njegovi članovi.

ZAGREB - Predsjednik hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mate Kačan i predsjednik crnogorske Komisije za sprječavanje sukoba interesa Slobodan Leković potpisali su danas u prostorijama Hrvatskog sabora Memorandum o međusobnoj suradnji na prevenciji i sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. "Sukob interesa se ne može iskorijeniti u društvu, ali se može izbjegavati. Jedan od načina je i kvalitetna i trajna regionalna suradnja i međusobna zajednička edukacija koja ima preventivno djelovanje odvraćanja od mogućeg sukoba intresa", kazao je Kačan nakon radnog sastanka. Izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem suradnje dvaju tijela Hrvatske i Crne Gore te je najavio skoro potpisivanje memoranduma o suradnji i sa slovenskom Komisijom za preprečavanje korupcije. Slobodan Leković je pozvao hrvatske kolege da već ovog mjeseca sudjeluju na seminaru u Crnoj Gori što će ga organizirati tamošnja Komisija koja, kaže, na preporuke EU, osim edukacije, posebnu pažnju polaže na regionalnu suradnju pa je memorandume potpisala i sa BiH, Makedonijom, Slovenijom, Albanijom, Rumunjskom i Srbijom, a uskoro će i s Mađarskom i Bugarskom. Na radnom dijelu susreta Leković i Kačan složili su da je razmjena informacija između dvaju tijela neizostavan doprinos sprječavanju sukoba interesa, ali i korupcije.

ZAGREB - Nacionalni program 58. festivala igranog filma u Puli održat će se od 16. do 23. srpnja, a Međunarodni program od 9. do 23. srpnja 2011., izvijestilo je danas Ministarstvo kulture. Pod predsjedanjem ministra kulture Bože Biškupića, 12. studenoga u Ministarstvu kulture sastalo se Vijeće Festivala igranog filma u Puli, koje je jednoglasno prihvatilo Prijedlog programa i financijskog plana 58. festivala igranoga filma u Puli. Pedeset i sedmi festival trajao je šesnaest dana, a u Nacionalnom programu prikazano je 11 filmova, od čega četiri u novoj natjecateljskoj sekciji manjinskih koprodukcija. Udvostručen je broj gledatelja Međunarodnog programa Europolis-Merdijani na pulskome Kaštelu, a ukupan broj gledatelja dosegnuo je rekordnih 73.555. Tom broju treba pridodati i 4003 gledatelja koji su pulske filmove gledali na festivalskim gostovanjima na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskome ljetu, Riječkim ljetnim noćima, Osječkome ljetu kulture, Sceni "Amadeo", Zadru snova i Šibenskome kulturnom ljetu. Riječ je, kako se navodi, o najvećem broju gledatelja i festivalskih gostovanja od proglašenja hrvatske neovisnosti.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otputovao je danas u Rim, gdje će sudjelovati na redovitome javnom konzistoriju što će ga 20. studenoga održati papa Benedikt XVI. Kako je izvijestio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, kardinal Josip Bozanić sudjelovat će i na radnom susretu Svetog Oca s kardinalima te u radu posebne Papinske komisije. Zagrebački nadbiskup bit će u Rimu do 21. studenoga.

RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv dvojice 36-godišnjaka, hrvatskih državljana N.J. i D.M. zbog izazivanja željezničke nesreće prije godinu dana kod željezničkog kolodvora Sušak-Pećine u Rijeci, izvijestilo je Državno odvjetništvo RH (DORH). Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci ocijenilo je da je riječ o kažnjivom djelu protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće. N.J. se kao strojovođu teretnog vlaka i D.M. kao prometnika vanjskog prometa željezničke postaje tereti da su, unatoč primijećenoj tehničkoj neispravnosti teretnog vlaka koji je iz smjera Moravica prema Rijeci 21. studenoga 2009. godine vozio šesnaest vagona natovarenih kontejnerima, propustili potpuno ukloniti kvar. Oni su, utvrdilo je Općinsko državno odvjetništvo, "dogovorno odlučili upravljati vlakom do odredišne postaje Rijeka". Tereti ih se da su pritom znali za zahtjevne tehničke uvjete dionice do Rijeke, gdje je pruga u padu 25 posto, a brzina vlakova ograničena na 60 kilometara na sat. Dolaskom na kolodvor Sušak-Pećine vlak je razvio brzinu veću od dopuštene, zbog čega su se dva vagona otkvačila, iskliznula iz tračnica i prevrnula, a lokomotiva se s preostala tri vagona zaustavila na slijepom kolosijeku kolodvora. Time je Hrvatskim željeznicama učinjena šteta od 9,5 milijuna kuna, a na robi u kontejnerima od 282.280 kuna, stoji u priopćenju DORH-a.

ZAGREB - Pavlu Škoki Gavranoviću, učeniku Osnovne škole "Lovre pl. Matačića", te Kristijanu Vincetiću, učeniku zagrebačke Željezničke tehničke škole danas su, na Međunarodni dan tolerancije, u Staroj gradskoj vijećnici uručene Nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost". Nagrade su im na prigodnoj svečanosti uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem. Kristijan Vincetić je Nagradu "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dobio jer je, kako stoji u obrazloženju nagrade, svojim primjerom pridonio afirmaciji moralnih vrijednosti i međusobnom poštovanju prema učenicima. Ustrajno se i hrabro borio s ograničenjima svoje invalidnosti, te je postigao velike uspjehe i rezultate na više područja (uzoran učenik, sportaš i inovator). Kao hrvatski paraolimpijac u plivanju sudjelovao je na Paraolimpijadi u Pekingu 2009. godine, osvojio je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu na Islandu i dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru. S grupom mladih inovatora na Smotri INOVA mladi 2010. osvojio je zlatno odličje i posebnu nagradu. Pavle Škoko Gavranović je za svoj uzrast pokazao iznimnu osjetljivost za probleme nasilničkog ponašanja među učenicima te inicirao i aktivno sudjelovao u akcijama suzbijanja i prevencije takvog ponašanja. Kao predstavnik Vijeća učenika u posljednje tri godine znatno je pridonio zaustavljanju nasilja te miroljubivom i kreativnom ozračju svoje školske sredine.

ZAGREB - Kako bi vratili optimizam u društvo te afirmirali zajedništvo među ljudima, kazalište "Kerempuh" i tvrtka "Dm" najavili su akciju "Tu sam da te zagrlim" koja će se održati na Zrinjevcu 20. studenoga, kada će se tijekom dvosatnoga zabavno-glazbenog programa dijeliti i "besplatni zagrljaji". Taj društveni događaj Šime Strikoman ovjekovječit će i milenijskom fotografijom "najvećeg zagrljaja", rekao je ravnatelj "Keremepuha" Duško Ljuština na današnjoj konferenciji za novinare. "Potrebno je senzibilizirati društvo da se počne drugačije ponašati i razmišljati jer se ljudi danas ubijaju zbog parkirnog mjesta i drugačijeg razmišljanja", rekao je Ljuština govoreći o razlozima pokretanja te posebne inicijative. Potrebno je zagrliti političke protivnike i športske rivale, istaknuo je i podsjetio da je kampanja inspirirana projektom Australca Juana Manna, koji je 2004. postao popularan pošto je slučajnim prolaznicima počeo nuditi "besplatne zagrljaje". Tijekom proteklih šest godina svojom inicijativom uljepšao je dan mnogim ljudima jer se performans proširio i u najudaljenije dijelove svijeta.

ZAGREB - Filmovi djece i mladih, foto i likovno stvaralaštvo u novim medijima glavno su obilježje ovogodišnjega Festivala o pravima djece koji se, od 18. do 21. studenog, paralelno održava u četiri hrvatska grada – Rijeci, Šibeniku, Zadru i Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Festival se otvara 18. studenoga u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti premijerom filma o dječjem stvaralaštvu "Priče kratkih rezova" i otvorenjem izložbe likovnih radova djece i mladih u novim medijima izložbe "Tko sam ja?/Tko smo mi?". Matineje s dječjim filmovima najavljene su za petak 19. studenoga u kinima CineStar u Šibeniku, Rijeci, Zadru i Zagrebu. Organizatori također najavljuju i zanimljive izložbe likovnih, video i foto radova u novim medijima u Muzeju suvremene umjetnosti, projekciju kratkih filmova iz produkcije djece i mladih koje se prikazuju prije redovnih projekcija u svim CineStar kinima tijekom trajanja Festivala te radionica za djecu i mlade u Muzeju suvremene umjetnosti.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙