FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "U Hajduk su došli i u povijest ušli"

Autor: pgas
SPLIT, 16. studenog 2010. (Hina) - "U Hajduk su došli i u povijest ušli" naslov je knjige u kojoj je autor, sportski novinar Jurica Gizdić, predstavio 111 nogometaša koji su u 100-godišnjoj povijesti tog kluba prešli u njega, a koja je danas predstavljena u sjedištu Hajduka na Poljudu.

Ova je knjiga, kako je objašnjeno, posvećena 100-oj godišnjici postojanja Hajduka koja će biti službeno obilježena u veljači 2011. godine.

Knjigu je predstavio sportski novinar Mijo Grabovac istaknuvši kako je u njoj obuhvaćeno 111 "zvučnih transfera" igrača koji su u Hajduk prešli iz drugih sredina ili inozemstva, počev od Ratka Kacijana - legende, kako je rekao, zagrebačkog nogometa koji je u splitsku momčad prešao 1939., do braće Anasa i Ahmada Sharbinia koji su u Hajduk prešli iz Rijeke 2009. godine.

Grabovac je posebice istaknu transfere u Hajduk Bernarda Vukasa 1947. godine i Blaža Sliškovića iz mostarskog Veleža 1981. godine.

"Vukas je najslavniji purger u Hajduku i po mnogima najveći nogometni virtuoz na ovim prostorima, a Slišković je dobra kopija Vukasa i također je kapitalac", kazao je Grabovac.

On je istaknuo, između ostalih, i transfere u Hajduk: Frane Matošića, Bože Brokete, Pere Nadoveze, Dragana Holcera, Branka Oblaka, Rizaha Meškovića, Drage Rukljača, Stjepana Deverića i dr.

Govoreći o transferima igrača u Hajduk u posljednjem desetljeću, Grabovac je istaknuo dolazak 2005. godine Nike Kranjčara iz Dinama rekavši da je Kranjčar "dočekan na Poljudu kao istinski nogometni svetac" te je postao ljubimac Torcide. Grabovac je naglasio i dolazak 2008. godine Senijada Ibričića za kojeg je rekao da je "predvodnik sadašnjeg Hajduka", te dolazak 2009. godine braće Anasa i Ahmada Sharbinia za koje je kazao da se "njihov potencijal tek treba iskazati".

Autor knjige Jurica Gizdić je rekao kako se za pravljenje knjige o trasferima nogometaša u Hajduk odlučio jer više svjetskih klubova ima slične knjige.

"Pojedini trasnferi nogometaša u Hajduk obilježili su povijest tog kluba", kazao je Gizdić pri tomo posebice spomenuvši pet prijelaza u Hajduk: Vukasa, Holcera, Sliškovića, Kranjčara i Ibričića.

O knjizi je govorio i proslavljeni Hajdukovac Dragan Holcer rekavši da mu je drago što je ona objavljena jer su mnogi nogometaši koji su prešli u splistku momčad "ostavili veliki pečat u Hajduku".

(Hina) xpgas ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙