FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUH obilježio 18 godina postojanja

Autor: tmar
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) obilježio je danas 18 godina svog postojanja tijekom kojih je, istaknuto je na svečanosti, odigrao važnu ulogu u borbi za prava umirovljenika i poboljšanju njihova materijalnog položaja.

Predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić podsjetio je da je sindikat 1993. podnio ustavnu tužbu zbog zaostajanja mirovina za rastom plaća koja je riješena 1998. godine i dovela do toga da je umirovljenicima do danas isplaćeno 10 milijardi kuna duga, a za isplatiti do 2013. godine preostale su još oko 2,5 milijarde.

Naknadnim povratom duga, koji je za neke kategorije umirovljenika još uvijek u tijeku značajno je popravljen njihov materijalni položaj, a 2008. ublažena je, kazao je Krajačić, i teška nepravda prema novih umirovljenicima kojima su mirovine, zbog novog zakona, bile i do 30 posto manje u odnosu na tzv. stare umirovljenike. Oni danas primaju dodatak na mirovinu koji bi trebalo uklopiti u mirovinu, smatraju u SUH-u.

Ipak, Krajačić ističe kako se velika većina umirovljenika, njih više od 80 posto ili svi kojima je mirovina niža od 3.234 kune, nalaze na rubu siromaštva, a dio javnosti umirovljenike doživljava kao društveni teret. Umirovljenici međutim ne traže milostinju već samo ono što su zaradili tijekom svog radnog vijeka.

Krajačić se osvrnuo i na najnovije izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te istaknuo kako SUH traži da se penalizaicija prijevremenog umirovljenja ukine kada se steknu uvjeti za starosnu mirovinu kao i da se poveća osnovica za oslobađanje od plaćanja poreza na mirovina sa sadašnje 3.200 kuna na 3.600 kuna.

Također zahtijevaju da se mirovine usklađuju s plaćama te da se utvrdi minimalna mirovina iz prvog stupa.

Na svečanosti je u ime pokrovitelja ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića bio državni tajnik Stjepan Adanić. Izrazio je spremnost Ministarstva za daljnju suradnju sa SUH-om u razvoju programa pomoći u kući i dnevnih boravaka za starije osobe. Dosad su, kazao je, u tijeku 84 takva programa, u kojima je zaposlenoj više od 1000 ljudi, a uključeno više od 15 tisuća starijih osoba.

Govoreći o položaju umirovljenika u Hrvatskoj, prof. Vlado Puljiz istaknuo je, među ostalim, kako se hrvatski mirovinski sustav treba tek pripremiti za veliki priljev novih umirovljenika kroz desetak godina kada će u mirovinu odlaziti tzv. baby boom generacija rođena iza Drugog svjetskog rata, za što se danas već pripremaju europski mirovinski sustavi.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙