FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor smatra da je prva polovica mandata njegove vlade uspješna

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. studenog 2010.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor ocijenio je u ponedjeljak u parlamentu da je njegova vlada uspješno odradila prvu polovicu svog mandata, a kad je riječ o vanjskopolitičkim uspjesima posebice je istaknuo poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

Pahor je na početku parlamentarnog zasjedanja, na kojemu će se odlučivati i o proračunu za iduću godinu, apelirao na stranku umirovljenika (DESUS) da ostane u njegovoj koaliciji, te podrži plan o ograničenom rastu mirovina u iduće dvije godine, te mirovinsku reformu koja izaziva protivljenje sindikata i dijela javnosti.

"Čekaju nas neke nepopularne mjere, ali smo u prvom dijelu mandata ublažili pad standarda koji se mogao dogoditi zbog globalne krize. Slovenija je daleko od bankrota i ima priliku da se nakon provedbe neizbježnih reformi pridruži najkonkurentnijim europskim državama, ali naši ljudi moraju razumjeti da nećemo imati održiv financijski sustav ako budemo trošili više nego što stvorimo i da u iduće dvije godine moramo povećati konkurentnost", rekao je Pahor.

Pahor je, govoreći o uspjesima na području vanjske politike, posebno istaknuo "uređenje" odnosa s Hrvatskom nakon što je postignut arbitražni sporazum.

Pahor je na konferenciji za novinare odbio mišljenja da je njegova vlada u krizi jer je zbog najavljenog zamrzavanja mirovina upitna potpora proračunu za iduću godinu. Isto tako, odbio je mišljenja da bi uz ishod glasovanja o proračunu trebao vezati svoj ostanak ili odlazak s mjesta predsjednika vlade.

Slovenski ustav predviđa da predsjedniku vlade može biti izglasovano nepovjerenje, ali samo tako da se glasuje o njegovu mogućem nasljedniku kojega može predložiti skupina zastupnika.

Ta ustavna mogućnost iskorištena je samo 1992. godine nakon što je tzv. Demosova vlada koju je vodio Alojz Peterle izgubila većinu u parlamentu, pa su zastupnici nakon tri pokušaja za privremenog predsjednika vlade do redovitih izbora izabrali Janeza Drnovšeka.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙