FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovno odgođeno suđenje Prnjatu i skupini

Autor: dsil
RIJEKA 15. studenoga 2010.(Hina) - Početak suđenja skupini optuženika za krijumčarenje i preprodaju velike količine kokaina, predvođenoj Stjepanom Prnjatom (39), ponovno je odgođen jer nije došao optuženi Branko Josipović koji se nalazi u Rogaškoj Slatini na terapiji.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Ika Šarić pročitala je nalaz sudskog vještaka donesen na temelju priložene Josipovićeve medicinske dokumentacije po kojoj je Josipoviću nakon neuroloških pretraga u Zagrebu preporučena fizikalna terapija. No sudski vještak je procijenio da se ta terapija mogla obaviti ambulantno bilo gdje u Hrvatskoj te nije potreban boravak u medicinskoj ustanovi. Vještak je utvrdio da je Josipović raspravno sposoban.

Sudsko vijeće je zaključilo da Josipovićev nedolazak na raspravu nije opravdan te je, s obzirom na pravodobno poslan poziv i već dvije odgode početka suđenja zbog njegovih nedolazaka, naložilo pritvor za Josipovića. Uz to, morat će nadoknaditi troškove neodržane rasprave, odvjetničkih honorara i dolaska svjedoka, ukupno više od 12.000 kuna.

Nova rasprava sazvana je za 20. prosinca.

Hrvatskim državljanima Prnjatu, Milanu Štifaniću (37), Mirku Mikešiću (61), Daliboru Šiliću (26) i Branku Josipoviću (51), trima hrvatskim državljankama koje imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine: Luciji Prnjat (63), Blanki Prnjat (44) i Anđelki Vukojević (39) te njemačkoj državljanki Suzani Prnjat (32) sudi se za više kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kažnjivih djela, zlouporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivena novca.

Prnjat, Štifanić i Šilić optuženi su da su se od 2000. do listopada 2007. u Rijeci, Puli i drugim gradovima udružili s nepoznatim osobama kako bi nabavljali kokain te su, po optužnici, Prnjat i Štifanić iz Amsterdama, Roterdama i Madrida u najmanje 20 navrata nabavili najmanje 100 kilograma kokaina.

Uz Mikešićevu pomoć drogu su prevozili i organizirali prodaju na širem pulskom području.

Osim toga Prnjat i Štifanić optuženi su da su prerađivali kokain u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji radi daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Europske unije i Hrvatske. Prokrijumčarili su i pokušali prokrijumčariti najmanje još 161 kilogram kokaina iz Kolumbije, a od toga je pronađeno i oduzeto oko 81 kilogram.

Preprodajom kokaina Prnjat i Štifanić su si pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 7,140.000 eura svaki, stoji u optužnici. Dio novca su prikrivali ulaganjem na bankovne račune, kupnjom kuća, stanova i automobila te držanjem u bankovnim sefovima, a dio su skrivali u svojim domovima. U tome su im pomagale Lucija, Blanka i Suzana Prnjat, Anđelka Vukojević i Branko Josipović.

Štifanić i Šilić se nalaze u pritvoru u riječkom zatvoru, a Prnjatu i Mikešiću se sudi u odsutnosti jer izdržavaju višegodišnje zatvorske kazne u Italiji zbog trgovine drogom. Ženskom dijelu optužene skupine također se sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Optužnica je podignuta još 2008., ali zbog složenosti slučaja suđenje nije moglo početi prije. Imovina optuženih je zamrznuta dok ne završi postupak.

(Hina) xdsil ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙