FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Pukanić: nije dokazano postojanje zločinačke organizacije, motiv i naručitelj

Autor: amat
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Obrazlažući presudu optuženima za ubojstvo Ive Pukanića, koji su danas nepravomoćno kažnjeni s ukupno 150 godina zatvora, sutkinja Ivana Kršul ustvrdila je da tijekom suđenja nije dokazano postojanje zločinačke organizacije, kao ni krajnji naručitelj ili motiv ovog zločina.

Ivu Pukanića likvidirala je grupa ljudi okupljena zbog točno određenog cilja, no to nije dovoljno da bi se dokazalo postojanje zločinačke organizacije, kazala je sutkinja. Pojasnila je da je u ovom slučaju riječ o udruživanju radi ubojstva iz koristoljublja, što je blaža pravna kvalifikacija.

Također u obrazloženju presude nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom.

"Pukanić je bio poznati novinar koji je pisao o mnogim kriminalnim skupinama. Imao je puno prijatelja, ali i neprijatelja. Moguće je da je razlog ubojstva sadržaj članaka, ali nije utvrđeno točno kojih", kazala je sutkinja.

Pojasnila je i da crnogorski poduzetnik Ratko Knežević koji je svjedočio da se Pukanić zamjerio crnogorskoj duhanskoj mafiji o tome nije imao neposrednih saznanja.

"Na suđenju je izneseno mnoštvo teza i pravno je neodrživo govoriti samo o jednom razlogu. Tim više što motivi zločina često nemaju logičnih razloga osim za one koji se na zločin odluče", ustvrdila je Kršul.

Tijekom suđenja koje je trajalo od početka veljače nije nedvojbeno utvrđen niti naručitelj. No sigurno je da je riječ o nekoj moćnoj osobi koja je za zločin bila spremna platiti 1,5 milijuna eura, ustvrdila je sutkinja.

Naručitelj je poznat jedino šestooptuženom Slobodanu Đuroviću koji je prema mišljenju suda potaknuo Roberta Matanića da okupi osobe od povjerenja za ubojstvo suvlasnika Nacionala.

Uz Matanića osuđenog za organizaciju i Đurovića za poticanje na ubojstvo za pomaganje u zločinu osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani, dok su kao neposredni izvršitelji označeni Željko Milovanović i Bojan Gudurić.

USKOK-ovu tvrdnju da je Đurović bio veza sa Sretenom Jocićem poznatim i kao Joca Amsterdam, kojemu se za isti zločin sudi u Beogradu, sutkinja je prokomentirala riječima da sud može odlučivati samo o osobama koje su pred njim optužene.

Opširnu analizu suđenja i iskaza mnogih svjedoka zaključila je riječima da ovo ubojstvo ima potpis organiziranog kriminala, dok presuda prenosi poruku da se takvo ponašanje ne može tolerirati.

Osim za Đurovića, kojem je kao olakotna okolnost uzeta zrela životna dob i neosuđivanost, sud za nijednoga drugog okrivljenika nije pronašao ništa što bi mu išlo u prilog.

Robert Matanić osuđen je na 33 godine, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora, dok je neposredni izvršitelj Željko Milovanović u odsustvu osuđen na 40 godina. Bojan Gudurić dobio 30–godišnju zatvorsku kaznu, dok je Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina.

(Hina) xam ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙