FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 11. studenoga 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Novi svjetski rekord ostvaren je u srijedu na dražbi u New Yorku gdje je rad američkog umjetnika pop-arta Roya Lichtensteina, portret žene koja telefonira, a njezine su riječi "Ohhh Alright" ispisane u strip-oblačiću, prodan za rekordna 42,6 milijuna dolara. To je dvostruka cijena od prethodnog rekorda djela Roya Lichtensteina (1923.-1997.), koje je 2005., bilo prodano za 16,2 milijuna dolara. Na istoj je dražbi "Velika konzerva Campbellove juhe i otvarač", platno Andyja Warhola postiglo 21,2 milijuna dolara, iako je bilo procijenjeno na između 30 i 50 milijuna. No Warholova su djela ovog tjedna prodana za rekordne cijene. U utorak je na dražbi Sothebyja "Velika boca Coca Cole" prodana za 35,3 milijuna dolara, a dan ranije za 63,3 milijuna dolara portret glumice Elisabeth Taylor okružene njezinim supruzima, naslovljen "Muškarci njezina života". Warholovo djelo koje je postiglo dosad najvišu cijenu prodano je za 71,7 milijuna dolara.

HAVANA - Američka videoigrica u kojoj igrači pokušavaju ubiti kubanskog revolucionarnog vođu Fidela Castra izazvala je ogorčene reakcije na Kubi koja tvrdi da Sjedinjene Države pokušavaju virtualno ostvariti ono što im nije uspjelo u zbilji. "Američka vlada pokušava virtualno ostvariti ono što nije postigla u više od 50 godina", piše na portalu kubanske vlade www.cubadebate.cu. Dio igre smješten je u razdoblje Hladnog rata. Igrači se probijaju kroz Rusiju, Vijetnam i Kubu gdje u lovu na Castra po ulicama Havane otvaraju vatru na neprijateljske borce. Kubanski dužnosnici tvrde da videoigrica "stimulira sociopatska stajališta" među američkom mladeži i odražava stvarnost jer je SAD više od 600 puta pokušao ubiti Castra otkako je on 1959. došao na vlast i Kubu pretvorio u komunističku državu. Očekuje se da će nova igrica iz Acitvisionove serije Call of Duty: Black Ops postići velik uspjeh. Fidel Castro (84), vodio je Kubu 49 godina do 2008., kada je zbog bolesti dužnost predao mlađemu bratu Raulu, a danas uglavnom u kolumnama komentira međunarodne zbivanja.

SARAJEVO - Hollywoodska filmska diva Angelina Jolie mogla bi sljedećeg tjedna doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi ondje snimila dijelove svojega redateljskog prvijenca koji se uglavnom snima u Budimpešti, piše u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". Navodeći neimenovanog sugovornika, list ističe da je vlastima u BiH poslan zahtjev za snimanje na mjestima u Sarajevu i Varešu od 17. do 21. studenoga. Zatraženo je policijsko osiguranje te su postavljeni dodatni zahtjevi u vezi s regulacijom prometa na regionalnoj cesti u blizini Vareša i na nekoliko mjesta u Sarajevu, rekao je sugovornik sarajevskog lista. Po njegovim riječima, snimanje bi trajalo od šest do 20 sati.

PARIZ - Britanski znanstvenici objavili su u srijedu da jedna vrsta cvrčka ima najveće testise u odnosu na tjelesnu težinu. Testisi kukca Platycleis affinisa, bliskog srodnika crvčka, čine čak 13,8 posto njegove tjelesne mase. Kad bi tako bilo u ljudi, muškarac bi nosio testise od deset kilograma, veličine automobilske gume. "Nismo mogli vjerovati koliki su. Kako da zauzimaju cijeli abdomen", rekao je Karim Vahed, ekolog na sveučilištu u Derbyju. Ali bez obzira na veličinu, kukac ne proizvodi više sperme od drugih, pa znanstvenici dovode u pitanje neke postavke teorije evolucije. Testisi su uglavnom veći u mužjaka vrsta čije su ženke promiskuitetnije. Pretpostavlja se da je to zato što mužjak koji proizvodi najviše sperme ima najviše izgleda pobijediti ljubavne suparnike. Ali testisi ovoga cvrčka možda revidiraju i tu teoriju, kažu znanstvenici. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Biology Letters", glasniku britanske kraljevske akademije znanosti.

DŽAKARTA - Knjiga posvećena životu američkog predsjednika Baracka Obame na 5472 stranice vjerojatno se neće naći među literaturom koju će predsjednik čitati na plaži, ali se njezin pisac, Indonežanin Damien Dematra, nada da će Bijela kuća pokazati interes za njegovo djelo. Knjiga Damiena Dematre "The Collection, Obama and Pluralism" objavljena je u vrijeme posjeta američkog predsjednika Indoneziji. Debela 34 centimetra, knjiga sadrži poglavlja o Obaminom životu u Džakarti. Obama je kao dijete sa svojom majkom antropologinjom živio u Indoneziji od svoje šeste do desete godine. Indonezijski knjižari ovo knjigu smatraju "najdebljom" na svijetu, jer je gotovo 1500 stranica bogatija od zbirnih djela Agathe Christie o Miss Marple. U knjizi su također uključena pisma koje su Obami uputili učenici njegove bivše škole. Obama je završio u srijedu svoj posjet Indoneziji tijekom kojeg je pokazao svoje znanje indonezijskog jezika. Izazvao je salvu smijeha na Sveučilišu u Džakarti kada je u slengu rekao "vratio sam se u svoje selo" ("pulang kampung, nih).

LOS ANGELES - Serijal Sumrak ima izgleda da zasjeni svu konkurenciju za nagradu People's Choice za 2011., javljaju agencije. Nominacije su objavljene u utorak navečer, a ta vampirska ljubavna priča i njezine zvijezde dobile su osam glavnih nominacija. Sumrak je nominiran za najdraži film i najdražu dramu, a glavni glumci Kristen Stewart, Robert Pattinson i Taylor Lautner nominirani su za najdražu ekipu s ekrana. Pattinson i Lautner još su i pojedinačno nominirani za najdraže glumce, a Stewart i za najdražu filmsku glumicu, a ona zajedno s Pattinsonom i za najdražu filmsku zvijezdu mlađu od 25 godina. Druge višestruke nominacije osvojili su u filmskoj kategoriji Robert Downey Jr. koji je kandidat za najdražega glumca , najdražu akcijsku zvijezdu i član je kandidata za najdražu ekipu s ekrana, zajedno s Donom Cheadleom. Iron Man 2 nominiran je za najdraži film i akcijski film, a Inception za najdraži film, najdražu dramu, a iz toga je filma i potencijalno najdraža ekipa s ekrana: Leonardo diCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy i Dileep Rao. Popularna televizijska drama Uvod u anatomiju vodi u televizijskoj kategoriji, a u glazbenoj su nominirani Eminem, Carrie Underwood, Katy Perry, Beyonce, Pink, Taylor Swift i Lady Gaga. Obožavatelji mogu glasovati online do 7. prosinca. Nagrada People's Choice dodjeljuje se 5. siječnja 2011.

LOS ANGELES - Dobitnica Oscara, britanska glumica Rachel Weisz i njezin partner, redatelj Darren Aronofsky, rastali su se nakon devet godina, rekli su njezini predstavnici u utorak. Rachel Weisz (40), dobitnica Oscara za sporednu glumicu u filmu "Brižni vrtlar" 2005., i Aronofsky (41), redatelj "Hrvača" i najnovijeg "Crnog labuda", bili su zajedno devet godina u nevjenčanom braku. Imaju četverogodišnjeg sina. "Rachel Weisz i Darren Aronofsky živjeli su razdvojeno nekoliko mjeseci. Ostaju bliski prijatelji i odlučni da zajedno podižu sina", rekli su njihovi predstavnici u zajedničkoj izjavi. Weisz je po nekim izvorima u vezi s Danielom Craigom, zvijezdom filmova o Jamesu Bondu i filmskim partnerom iz njihova nova zajedničkog trilera "Dream House".

LONDON - Premijera prvog dijela sedmog i posljednjeg filma iz serijala o čarobnjaku Harryju Potteru održat će se večeras u Londonu. "Harry Potter i darovi smrti: Dio 1" bit će premijerno prikazan 11. studenoga u Londonu, a drugi dio istoimena filma imat će premijeru u srpnju sljedeće godine. Film se temelji na posljednjoj, sedmoj u seriji knjiga o malom čarobnjaku J.K. Rowling. Glavne dječje uloge i dalje tumače Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint, iako su danas već dvadesetogodišnjaci. Redatelj je David Yates. Jednu od uloga u ovom filmu ima i Rade Šerbedžija. Prethodnih šest filmova o Harryju Potteru u svijetu su zaradili ukupno 5,4 milijarde dolara samo od prodaje ulaznica.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙