FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Fuchs primio hrvatske stipendiste iz Afrike

Autor: ipet
ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs primio je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) stipendiste Programa razvojne pomoći afričkim zemljama, koji od prošle akademske godine studiraju na sveučilištima u Hrvatskoj.

U programu su trenutačno četvorica studenata - dvojica iz Namibije, jedan s Mauricijusa te jedan iz Kenije, priopćio je MZOŠ.

Stipendija pokriva studentima troškove zdravstvenog osiguranja te subvencionira troškove prehrane i smještaja u studentskome domu. Prvu godinu stipendije studenti uče hrvatski jezik na Croaticumu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nakon čega upisuju prvu godinu preddiplomskih studija na jednom od hrvatskih sveučilišta.

Kako se navodi, Hrvatska je, u skladu sa zaključcima Vijeća Europske unije (EU) i Milenijskim razvojnim ciljevima Ujedinjenih naroda (UN) prema kojima Afrika ima prioritet u dobivanju pomoći od EU, kao punopravna članica europskoga znanstvenog i visokoobrazovnog prostora od akademske godine 2009./2010. pokrenula spomenuti program stipendiranja.

Ističe se da se Hrvatska sve intenzivnije uključuje u pružanje razvojne pomoći nerazvijenim zemljama i dodaje da je u veljači 2009. Republika Hrvatska donijela Nacionalnu strategija razvojne suradnje za razdoblje od 2009. do 2014. godine kojom je potvrdila spremnost da nakon pristupanja EU sudjeluje u politici Unijine razvojne suradnje. Cilj te politike je iskorjenjivanje siromaštva što uključuje i provedbu Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a. Uz ekonomski i društveni, postoji i politički cilj - pomoć jačanju demokracije i vladavine prava te promoviranje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kroz bilateralnu i multilateralnu međudržavnu suradnju u području znanosti i visokog obrazovanja koji Hrvatska ima s čak 28 zemalja iz čitavoga svijeta, godišnje u Hrvatskoj boravi više od 400 inozemnih studenata, znanstvenika i sveučilišnih nastavnika.

Iduće godine Republika Hrvatska punopravno ulazi u Program za cjeloživotno učenje, najveći europski program mobilnosti u obrazovanju u kojemu sudjeluju 33 europske zemlje, a u sklopu kojega će od 2011. u našim visokoobrazovnim ustanovama godišnje boraviti i do 700 stranih državljana.

(Hina) pp/xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙