FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: SDP neće podržati Bajićevo izvješće

Autor: ibob
ZAGREB, 10. studenog 2010.(Hina) - Klub SDP-a jedini je danas u Saboru najavio da neće podržati izvješće glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o lanjskom radu DORH-a, spočitavajući mu da nije upozoravao na pritiske nad rad tužiteljstva, na što su HDZ-ovci reagirali optužbama da SDP na čelo DORH-a želi instalirati svog čovjeka kako bi spriječio eventualni kazneni progon svojih članova.

"Pozivamo glavnog državnog odvjetnika da provodi zakon i u tome bude pravednik, a ako ga u tome netko pokuša spriječiti, bilo politički ili policijski, neka ga kazneno goni, a ako ga netko u tome osujeti, neka kukurikne i cijeloj javnosti da do znanja tko je to. To je njegova zakonska uloga, a upravo to glavni državni odvjetnik nije činio tijekom cijelog svog mandata, upravo to smo od njega očekivali, a upravo zato nije ispunio naša očekivanja", poručio je Zoran Milanović (SDP).

Naglasio je da u njegovom i stavu njegove stranke nema ničega osobnog spram Bajića, već da samo ističe kako SDP ne zanimaju "određene dionice" u radu DORH-a, već cjelokupni rad tog tužiteljstva. "Nas zanima cijeli put, cijela dionica koja je bila duga, koja je bila puna posrtaja, oklijevanja i padova", rekao je Milanović, dodavši da njegova stranka neće stajati na putu istragama, već će ga osvjetljavati i obasjavati".

"Da se i prije drugačije postupalo Hrvatska danas ne bi bila talac obračuna u jednoj stranci, ne bi bila osramoćena, već bi bila članica EU, a ne bi još pregovarala", rekao je.

Istaknuo je kako kompromis kao sredstvo politike može poslužiti sve dok se ne krši zakon, ali da ne smije biti sredstvo kojim će DORH odlučivati hoće li nešto procesuirati ili ne. "Kvalitetni dokazi, koji su ključ uspjeha u kaznenom postupku, propadaju, ne nastaju, gube se, a kriminalci i kriminalni političari dobivaju predah i drugu šansu. Nemaju na to pravo", poručio je Milanović.

Vladimir Šeks (HDZ) podsjetio je da je SDP u veljači bio protiv imenovanja Mladena Bajića na još jedan mandat te da su "najavili da će nakon izbora instalirati nekog drugog glavnog državnog odvjetnika, koji bi trebao služiti političkim interesima SDP-a".

Ocijenio je da SDP time želi zaštititi svoje članove od eventualnog kaznenog progona. "Vrlo smo uvjereni da promjenu čelnog čovjeka želite zato što Mladen Bajić nije svirao po SDP-ovim notama", rekao je Šeks.

Istaknuo je da HDZ podupire Bajića u uspješnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije, podsjetivši da je Europska komisija, u najnovijem izvješću o napretku Hrvatske, zaključila da je Hrvatska ostvarila značajan napredak u Poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava.

"Taj napredak treba zahvaliti efikasnom radu DORH-a, USKOK-a i glavnog državnog odvjetnika", zaključio je Šeks.

Vesna Pusić iznijela je stav Kluba HNS/HSU-a po kojemu DORH u ovom trenutku prvoklasno radi, bez pritisaka, te najavila potporu izvješću. "Ocjena je našeg kluba da je u ovom trenutku, kada je i zakonski i praktično politički pritisak popustio, Državno odvjetništvo počelo raditi prvoklasno", poručila je Pusić.

"Taj posao nećemo ometati, nego podržati, taj posao smatramo ključnim za Hrvatsku kao državu i društvo, jer bez završetka tog posla, za nas nema napretka", kazala je.

Pusić je pozdravila aktualnu situaciju u kojoj se, kada je riječ o korupciji, "došlo do glave, najvišeg vrha politike, do najviših dužnosnika ili bivših dužnosnika vlade ili javnih poduzeća", te podsjetila da je njezin klub Bajiću, "unatoč određenim rezervama", dao potporu i kada se glasovalo o njegovu reizboru.

Damir Kajin (IDS) upozorio je da je u javnosti stvorena klima zbog koje se nitko ne usuđuje ništa raditi. "Zemlja se neće pokrenuti ako javni sektor ne radi", upozorio je Kajin, koji je suglasan s ocjenom komisije Iustitia et pax da mediji ne bi smjeli voditi sudske procese.

"Svatko ima pravo na fer suđenje, a ne dezavuiranje", rekao je Kajin. "Ne smije se sve svaliti na Sanadera. Premijer nije mogao sam voditi vladu, HDZ, državu, carinu, svako javno poduzeće, HRT, Jadranku i preko ne znam koga koga kontrolirati pravosuđe. Takav superman nije", dodao je.

Kajina zanima i hoće li oni koji dobiju oprosnice vratiti novac koji su uzeli, te "zašto se nikad ne dira u ekipu na vlasti, nego samo u ekipu oko vlasti i one koji su izgubili pozicije".

Đurđa Adlešič kazala je da Klub nezavisnih zastupnika ne zanima kako je DORH ranije postupao. "Važno je da se nešto počelo događati, nikada nije kasno", poručila je, najavivši potporu izvješću.

Neprihvaćanjem izvješća, smatra Adlešič, šalje se kriva, pa čak i opasna poruka javnosti i EU, "ali je sigurno dobrodošla počiniteljima jer bi mogla značiti da ili odustajemo od procesa ili da je jedan 'time out' koji nije dobar". Bajića je pozvala da učini sve kako bi spriječio curenje informacija iz DORH-a i USKOK-a, "jer to nije dobro ni za vaš rad, ni za poduzetničku klimu.

Sabor će raspravu po klubovima nastaviti nakon stanke.

(Hina) xibob/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙