FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Liga posreduje kako bi odgodila pad vlade

Autor: vrad
RIM, 9. studenog 2010. (Hina/AFP) - Čelnik Sjeverne lige, glavnog saveznika vlade Silvija Berlusconija, sastat će se u četvrtak radi posredovanja s Gianfrancom Finijem koji se razišao s premijerom pozivajući ga da dade ostavku i zaprijetivši mu da će, ne učini li to, povući svoje ministre, po parlamentarnim izvorima.

Susret Umberta Bossija, predsjednika Lige, i Gianfranca Finija, predsjednika Zastupničkog doma, trebao bi, ocjenjuju mediji, za mjesec dana odgoditi pad vlade.

Bossi je iz Padove, gdje je s predsjednikom vlade u zrakoplovu nadletio teško poplavljeno područje, rekao da ga je "Berlusconi ovlastio da pregovara s Finijem" te da "ima Finijev mandat za pregovore s Berlusconijem".

Bude li Fini išao do kraja i povukao ministre, Berlusconi će morati u najmanju ruku izvršiti neke preinake u vladi, ako ne i raspustiti cijelu vladu.

No u utorak je Bossi rekao da vidi "tračak nade", a zatim je poručio svojim snagama: "Moramo se izboriti za (fiskalni) federalizam, problem je što Fini ne smije trčati prebrzo."

Čelnik Lige, odgovarajući na upozorenje predsjednika Giorgia Napolitana, rekao je kako sadašnja vlada mora barem donijeti proračun za 2011., "inače će se zemlja razletjeti u komadiće".

Kako pišu glasila, Liga ne želi prijevremene parlamentarne izbore, koji bi se redovito trebali održati 2013., prije nego se donese novi zakon o fiskalnom federalizmu. Taj zakon talijanskim pokrajinama omogućuje da dobiju natrag poreze prikupljene na njihovu području i jamči solidarnost između bogatih pokrajina na sjeveru i puno siromašnijih na jugu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙