FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović zadovoljan odnosima s Crkvom u Hrvatskoj

Autor: rkor
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović gostovao je danas na Hrvatskom katoličkom radiju i pritom ocijenio da s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj ima jako dobre odnose te naglasio važnost predstojećeg dolaska Svetog Oca, pape Benedikta XVI., ne samo s vjerskog već i državnog stajališta, posebno u kontekstu hrvatskih pregovora o ulasku u Europsku uniju.

Josipović je kazao da u odnosima hrvatskih državnih vlasti i Crkve nema nikakvih problema, a posebno je izdvojio podršku Crkve koju je imao prilikom svoja dva posjeta BiH. Što se tiče unutarnjih stvari u Hrvatskoj, dodao je, "u načelu nema nikakvih razmimoilaženja i sukoba".

"Vjerojatno baš o svemu ne razmišljamo isto, što je normalno i legitimno, ali mislim da su odnosi jako dobri", kazao je Josipović dodajući da su postojale razne spekualcije. "Spekuliralo se, pa prijašnji predsjednik je uvijek bio u sukobu, pa ja sam agnostik, pa ovo, pa ono, ali mislim da odgovorni ljudi mogu naći zajednički jezik", rekao je.

Govoreći o posjetu pape Benedikta XVI. iduće godine, Josipović je kazao kako od posjeta puno očekuje. "Očekujem puno jer će bez daljnjeg biti poruka Europi da je Hrvatska dio istog političkog, kulturnog i povijesnog miljea kao i druge zemlje Europe", istaknuo je Josipović.

Potpuno besmislenim u tom kontekstu drži pitanje koje se postavlja u javnosti ima li Papin posjet smisla zbog eventualnih visokih troškova, a u sadašnjim teškim gospodarskim vremenima.

"Papin posjet, posebno jer dolazi samo u Zagreb, ne košta bitno više nego dolazak bilo kojeg drugog državnika. Ali, mi puno očekujemo od tog dolaska i kao podršku našem putu u EU, a Papin posjet puno znači i velikom broju naših građana", rekao je.

Josipović je ponovio kako je zadovoljan posjetom srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru koji se pritom ispričao za zločine, a ponovio je i kako izjava čelnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića o tom posjetu, sasvim sigurno nije na tragu pomirenja.

Stanimirović je za beogradski list "Politika", uz ostalo, izjavio kako "ne stoji" da su rat u Vukovaru počeli Srbi te kako su među ranjenicima odvedenim iz vukovarske bolnice na Ovčaru, bile "oružane snage koje su se preobukle u bolesnike".

Josipović se složio kako dodatnu težinu toj izjavi daje činjenica da je SDSS dio vladajuće koalicije u Hrvatskoj i kazao kako očekuje da se u okviru te koalicije otvoreno o tome razgovara "i vidi o čemu je riječ".

"Možda je riječ o jednoj ishitrenoj izjavi, ali onda javnost o tome mora dobiti odgovarajuću informaciju", rekao je.

Upitan za komentar presude sarajevskog općinskog suda prema kojoj je Vrhbosanskoj nadbiskupiji oduzeto pravo raspolaganja nad dijelom nadbiskupske rezidencije te je naloženo vraćanje prostorija u posjed obitelji prijeratnog agenta Službe državne sigurnosti (SDS) Fadila Smajovića, Josipović je kazao kako ne zna detalje, ali smatra da se treba pronaći rješenje prema kojem bi taj prostor ostao Crkvi, a da se "vlasnicima na neki način kompenzira".

"Ne znam detalje, presuda je takva kakva je. Ali, i u okviru takve presude, jer pravosuđe se mora poštivati, mora se pronaći način da se problem riješi na način da prostor ostane Crkvi", kazao je Josipović.

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙