FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKV: treba detaljno ispitati Stanimirovićevo djelovanje u vrijeme agresije na Hrvatsku

Autor: Irena Petričevićl
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) smatra da je "krajnje vrijeme da se detaljno ispita kretanje i djelovanje dr. Vojislava Stanimirovića u vrijeme srpske agresije na Hrvatsku" te da su njegove izjave "izraz nevoljkosti hrvatske politike da aktom, koji bi imao karakter lustracije, zabrani političku i svaku drugu javnu djelatnost vođama unutarnje agresije na Hrvatsku u prvoj polovici devedesetih godina".

U današnjem priopćenju, koje je potpisao predsjednik Hrvoje Hitrec, HKV reagira na izjave koje je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirović dao za beogradski dnevni list "Politiku" u nedjelju, 7. studenoga.

HKV je ocijenio da su Stanimirovićeve izjave "rezultat nevoljkosti hrvatske politike da aktom koji bi imao karakter lustracije, zabrani političku i svaku drugu javnu djelatnost vođama unutarnje agresije na Hrvatsku u prvoj polovici devedesetih godina". Dodaje se da je, "umjesto toga prirodnog čina, bezočnim i bezobzirnim teroristima omogućeno da postanu dijelom službene vlasti u Hrvatskoj, te s visokih dužnosti nastavljaju, drugim sredstvima, destrukciju hrvatske države i krivotvorenje povijesti".

HKV ističe da je "krajnje vrijeme da se detaljno ispita kretanje i djelovanje dr. Vojislava Stanimirovića u vrijeme srpske agresije na Hrvatsku što do sada nije učinjeno premda postoje broje indicije da je bio u blizini ili u središtu nekoliko mjesta na kojima su počinjeni zločini nad hrvatskim civilima i vojnicima.

"Činjenica pak da je general Ante Gotovina u tamnici , a dr. Vojislav Stanimirović u Hrvatskom saboru, izaziva gnjev hrvatskih građana i produbljuje averziju prema politici i političarima u Republici Hrvatskoj koji su dostojanstvo domovine srozali do neslućenih dubina", stoji u priopćenju HKV-a.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović je u intervjuu za beogradsku "Politiku", uz ostalo, ustvrdio kako je "do sada uvijek govoreno da su Srbi počeli rat u Vukovaru, što ne stoji" te da su "na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje, dok, s druge strane, postoje i informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike".

(Hina) pp/xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙