FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Treći Dani pasivne kuće od 12. do 14. studenoga u Zagrebu

Autor: dber
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Treći Dani pasivne kuće u Hrvatskoj održat će se na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu od 12. do 14. studenoga, a u isto vrijeme svake godine slične se konferencije održavaju i u više zemalja EU, pa tako i u Austriji i Njemačkoj, zemljama predvodnicama u gradnji pasivnih kuća čija je potrošnja energije za grijanje ili hlađenje 80 posto manja nego kod klasičnih kuća.

Zajednički je cilj državama udruženima u Pass-Net, mrežu pasivnih kuća, gdje je Hrvatska kao jedina nečlanica EU, pridonijeti da se do 2020. godine 20 posto smanji emisija stakleničkih plinova i potrošnja energije za grijanje i hlađenje u zgradarstvu te da se istodobno 20 posto poveća upotreba obnovljivih izvora energije.

Trodnevna međunarodna konferencija u Hrvatskoj počinje u petak uvodnim predavanjem voditelja Pass-Net EU projekta za Hrvatsku, profesora na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu Ljubomira Miščevića o projektima i ostvarenjima u Hrvatskoj u proteklih godinu dana i pasivnoj kući kao standardu gradnje te pass-net bazi podataka.

Primjere zelene gradnje u okviru programa IEE Green Buildings tijekom konferencije iznijet će predstavnici Energetskog instituta "Hrvoje Požar", a o tome kako održivom javnom nabavom do održivog razvitka Hrvatske i EU primjenom inovativnih ekoloških i energetskih učinkovitih rješenja govorit će predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Bit će riječi i o toplinskoj izolaciji niskoenergetskih i pasivnih kuća, ispitivanju zrakopropusnosti zgrada i ostalom, ali i načinima financiranja i poticajima za gradnju pasivnih kuća te zakonskoj regulativi u vezi s time.

Svoja iskustva energetski učinkovite gradnje predstavit će gosti iz Njemačke i Austrije, a za sve zainteresirane sudionike osigurane su brojne radionice te stručni obilasci pasivne kuće u Kupinečkom Kraljevcu i Solarne kuće u Španskom.

Prošlogodišnji 2. Dani pasivne kuće okupili su nekoliko stotina sudionika iz Hrvatske te Austrije, Njemačke, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore zainteresiranih za razmjenu iskustava i rješenja koja omogućuju desetak puta manju potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekata uz 10 do 20 posto više uloženih sredstava u njihovu izgradnju.

U okviru 3. Dana pasivne kuće bit će postavljena izložba proizvođača energetski učinkovitih materijala, elemenata opreme i sustava.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙