FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: vrlo visoka likvidnost

Autor: scvi
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Na Tržištu novca ponuda novca je i dalje visoka, a potražnja skromna, tako da je kamatna stopa za prekonoćne pozajmice pala ispod razine kamate za prekonoćni depozit kod središnje banke.

Ukupno je danas prijavljeno 33,1 milijun kuna potražnje, što je 40 posto manje nego u petak.

Istodobno, ponuda je dosegnula 213,1 milijun kuna, odnosno 15 posto više.

Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini od 8,6 milijuna kuna, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,4 posto, što je 0,06 postotnih bodova manje nego u petak.

Odobreno je i 4,5 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana, pri čemu je kamata bila 3,58 posto.

Unatoč višku ponude, nepodmireno je ostalo 20 milijuna kuna potražnje.

Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 13,1 milijun kuna, dok je prosječna kamatna stopa porasla s u petak zabilježenih 0,43 na 1,49 posto.

„Zadnji dani razdoblja održavanja obvezne pričuve utječu i na tržišna kretanja na Tržištu novca. Ponuda kratkoročnih kunskih sredstava je i dalje znatna, budući da je i likvidnost sustava iznimno visoka. S druge strane, potražnja za kunskim pozajmicama je skromna, pa je i kamatna stopa na prekonoćne pozajmica ispod razine kamate na prekonoćni depozit kod središnje banke. Iz tog razloga je i danas dio potražnje ostao nepodmiren", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙