FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra pripremno ročište HSS-ovcu Kolaru osumnjičenom da je oštetio općinu Molve

Autor: amat
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će se održati pripremno ročište na kojem bi se trebao odrediti početak suđenja članu proširenog predsjedništva HSS-a i bivšem saborskom zastupniku Ivanu Kolaru kojega USKOK tereti da je s vlasnikom i direktorom građevinske tvrtke "Jata" Anđelkom Tošom i Željkom Radićem općinu Molve u blizini Đurđevca oštetio za više od 5,6 milijuna kuna.

Ako se optuženici na ročištu zatvorenom za javnost ne nagode s USKOK-om, sutkinja Rajka Tomerlin Almer trebala bi odrediti i koji će se svjedoci ispitati na glavnoj raspravi te kojim će dokazima pred sudom biti potkrijepljene tvrdnje obrane i tužiteljstva.

Na ročištu na koje su pozvani optuženici, njihovi branitelji i USKOK-ov tužitelj, sudac iz spisa može izdvojiti nezakonite dokaze, ako to prije njega nisu učinili sudac istrage i optužno vijeće.

Obrana i optužba moći će predložiti i nove dokaze, a predstavnik USKOK-a podastrijeti će dokaze koji potvrđuju optužnicu. Na kraju čak može predložiti i kaznu.

USKOK Kolara tereti da je na Tošov zahtjev, kao načelnik općine Molve, 2007. i 2008. s Radićem ugovorio poslove kako bi tvrtki "Jata" omogućili nezakonitu "zaradu" od 5,6 milijuna kuna.

Trojica optuženika uhićeni su početkom svibnja u policijsko-uskočkoj akciji nazvanoj "Pročistač", jer su nezakonitosti, među ostalim, otkrivene i pri izgradnji pročistača otpadnih voda u Molvama.

Nakon uhićenja 25 dana su proveli u pritvoru, a pušteni su kada su ispitani svi predloženi svjedoci.

Kolar je 12 godina bio općinski načelnik Molva, a to je mjesto lani izgubio od HDZ-ovca Stjepana Fosića. U Hrvatskome saboru bio je u tri mandata, bio je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza te savjetnik ministra poljoprivrede. S te je dužnosti razriješen odmah nakon uhićenja, a iako je predsjednik HSS-a najavljivao i njegovu suspenziju u stranci do toga nikada nije došlo.

Na službenim internetskim stranicama HSS-a Kolar je 13. na popisu od 38 članova proširenog Predsjedništva te stanke.

Nakon podizanja optužnice Kolar je u medijima izjavljivao da će iz svega izaći čist, jer nema veze s finacijskim prijevarama. Tvrdio je i da je tvrtka "Jata" prevarila općinu Molve.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙