FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bauk od MIP-a zatražio da Bebića izvijesti o HRT-ovoj tužbi protiv Kajina

Autor: rkor
ZAGREB, 4. studenog 2010.(Hina) - Član saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Arsen Bauk (SDP) danas je od MIP-a zatražio da predsjednika Sabora izvijesti o parničnom postupku za naknadu štete koji HRT vodi protiv IDS-ovog zastupnika Damira Kajina koji je u sabornici ranije izjavio da se "gotovo svaka emisija HTV-a može kupiti".

"Radi se o grubom izigravanju ustavne odredbe o imunitetu koji štiti zastupnika od kaznene odgovornosti za riječ izgovorenu u Saboru i opasnom presedanu koji je još apsurdniji jer se radi o ustanovi koja odgovara Saboru", kazao je Bauk na sjednici MIP-a.

Upozorio je da se radi o neviđenom pritisku na slobodu izgovorene riječi saborskog zastupnika zbog čega nužnim smatra da se zastupnike imunitetom zaštititi i od takvih parnica.

Predložio je stoga MIP-u da na sjednicu pozove predsjednika Sabora Luku Bebića i izvijesti ga o tom slučaju.

"Mislim da bi se predsjednik Sabora o tome trebao očitovati", kazao je.

Riječ o tužbi za naknadu štete, a ne kaznenom postupku, objasnio je Bauk, pa stoga Kajina ne štiti saborski imunitet i MIP o tom slučaju nije izvješten.

"Kada bi se to prešutjelo ispalo bi da svatko svakoga u može tužiti za izgovorenu riječ u sabornici", upozorio je.

"Ako to Kajin ponovi izvan sabornice neka ga tuže, ali mislim da bi se ipak odredba o imunitetu trebala odnositi na ono što je izgovoreno u Saboru", kazao je.

Bauk upozorava kako bi u tom slučaju postojala mogućnost da HDZ, primjerice, za naknadu štete tuži bilo kojeg zastupnika zbog nečeg izgovorenog u Saboru ili SDP, kako je rekao, može tužiti bilo kojeg zastupnika koji pozove na zabranu stranke.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) odgovorio mu je kako to nije u nadležnosti Povjerenstva te dodao da Bauk kao saborski zastupnik ima više načina na koji može o slučaju izvijestiti predsjednika Sabora.

HDZ-ov član MIP-a Živko Nenadić ocijenio je da bi se MIP na taj način miješao u rad suda na što mu je Bauk odgovorio kako samo traži očitovanje predsjednika Sabora, a to, istaknuo je, nije nikakvo uplitanje u rad suda.

Damir Kajin na prijepodnevnoj je konferenciji za novinare u Saboru najavio da će se odazvati na prvo ročište u povodu HRT-ove tužbe, koje će se sutra održati na sudu u Buzetu.

Istaknuo je kako upravo zbog zastupničkog imuniteta nije očekivao da će HRT inzistirati na tužbi te najavio da će se od te tužbe braniti "dokazivanjem vjerodostojnosti svojih riječi".

MIP je jednoglasno uskratio dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Dinka Burića (HDSSB) protiv kojega je privatnu tužbu zbog klevete pokrenuo ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić.

Zahtjev MIP-u uputio je osječki Općinski sud, a MIP je, u skladu s dosadašnjom praksom da zastupniku ne skida imunitet zbog tužbi za klevetu, jednoglasno odbio taj zahtjev.

(Hina) xrkor/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙