FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđeni rezultati listopadskih izbora u BiH

Autor: slek
SARAJEVO, 2. studenog 2010. (Hina) - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u utorak je na sjednici održanoj u Sarajevu potvrdilo rezultate općih izbora provedenih u toj zemlji 3. listopada, priopćeno je u večernjim satima iz tog tijela.

Kako je istaknuto, potvrđeni su svi izborni rezultati osim onih za skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije gdje je zbog utvrđenih nepravilnosti naložena ponovna provedba izbora na sedam glasačkih mjesta u Čapljini.

Ponovljeni izbori u tom gradu zakazani su za 7. studenog.

Prema konačnim podacima dostupnim na internetskoj stranici SIP-a, četvorogodišnji mandat članova Predsjedništva BiH osvojili su Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije (SDP), Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Nebojša Radmanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U utrci za 42 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH najviše glasova dobile su SDP i SNSD koje će u novom parlamentarnom sazivu imati po osam zastupnika.

Slijedi SDA sa sedam zastupnika, Savez za bolju budućnost (SBB) i Srpska demokratska stranka (SDS) sa četiri zastupnika, HDZ BiH sa tri te Stranka za BiH (SBiH) i koalicija HDZ 1990-Hrvatska stranka prava (HSP) sa po dva zastupnička mjesta a još tri manje stranke imat će po jednog zastupnika.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH od 97 zastupničkih mjesta najviše je dobila SDP koja će imati 28 zastupnika.

Slijede SDA sa 23 zastupnika, SBB sa 13, HDZ BiH sa 12 te Narodna stranka „Radom za boljitak“ i koalicija HDZ 1990-HSP sa po pet zastupnika itd.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske koja broji 83 zastupnika 37 mjesta pripalo je SNSD-u, 18 SDS-u, sedam Partiji demokratskog progresa (PDP) itd.

U parlamentu tog entiteta tri će zastupnika imati SDP a dva SDA a stranke s hrvatskim predznakom nisu uspjele izboriti niti jedan mandat.

SIP je potvrdio i to kako je Milorad Dodik izabran za predsjednika RS, bošnjački potpredsjednik bit će Enes Suljkanović iz SDP-a a hrvatski Emil Vlajki iz marginalne Demokratske narodne stranke (DNS).

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙