FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking protiv sudjelovanja SAD-a u razgovorima

Autor: mtro
PEKING, 2. studenog 2010. (Hina/AFP) - Kineska vlada usprotivila se sudjelovanju Sjedinjenih Država na razgovorima o otocima o kojima spore Kina i Japan i dodala da se radi o "američkoj ideji".

Prošlog tjedna je u Hanoju američka državna tajnica Hillary Clinton predložila službene trostrane razgovore između SAD-a, Kine i Japana, podsjetio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Ma Zhaoxu.

"Želim naglasiti da je to bila samo američka ideja", nastavio je Ma u priopćenju objavljenom na stranici ministarstva.

Kinesko-japanski odnosi od 7. rujna prolaze kroz najtežu krizu od 2006. godine. Odnosi dviju zemalja pogoršali su se prošloga mjeseca kada je Japan zadržao kapetana kineske koćarice koja se sudarila s brodom japanske obalne straže u spornim vodama u Istočnom kineskom moru. Do sudara je došlo nedaleko od otočića koje Kinezi nazivaju Diaoyu, a Japanci Senkaku. Obje strane prisvajaju otoke zbog kojih već nekoliko desetljeća traje teritorijalni spor.

Nakon susreta s japanskim ministrom vanjskih poslova u četvrtak na Havajima državna tajnica Clinton izjavila je da pitanje otoka Senkaku ulazi u domenu američko-japanskog saveza o sigurnosti, što je izazvalo ogorčenje Pekinga.

Ma Zhaoxu je izjavio da je američko stajalište "potpuno pogrešno" i zahtijevao je od SAD-a da ga odmah isprave.

Državni kineski tisak je u utorak upozorio na japanski nacionalizam, aludirajući na Drugi svjetski rat,

(Hina) xtm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙