FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši pripadnik postrojbe "Maturice" Miroslav Anić predao se pravosuđu BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. studenog 2010. (Hina) - Bivši pripadnik postrojbe za posebne namjene "Maturice“ koja je djelovala u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Miroslav Anić predao se bosanskohercegovačkom pravosuđu nakon dugogodišnjeg skrivanja u Hrvatskoj, potvrdilo je u ponedjeljak tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Miroslav Anić poznat i pod nadimkom Firga pod istragom je tužiteljstva BiH zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima što su ih pripadnici HVO počinili nad Bošnjacima u Kiseljaku i Varešu.

Tužiteljstvo BiH podsjeća kako je za Anićem tragalo godinama no on je svo to vrijeme bio u bijegu a prema dostupnim informacijama živio je u Hrvatskoj.

Pred Sudom BiH u tijeku je postupak protiv Zdravka Mihaljevića koji je tijekom rata također jedno vrijeme zapovjedao "Maturicama“ i kojega je tužiteljstvo BiH optužilo da je odgovoran za progone Bošnjaka s područja Kiseljaka.

Mihaljević je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi no prizivno vijeće Suda BiH tu je presudu ukinulo i naložilo ponovno suđenje koje još nije okončano.

Postrojba "Maturice“ sudjelovala je i u masakru počinjenom u selu Stupni Do u središnjoj Bosni u listopadu 1993. kada je ubijeno najmanje 37 osoba bošnjačke nacionalnosti.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙