FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 30. listopada do ponedjeljka 1. studenoga

Autor: kgab
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote, 30. listopada, do ponedjeljka, 1. studenoga.

SUBOTA, 30. listopada

---------------------

RABAT - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovat će na 5. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), prve istinski mediteranske ustanove uspostavljene radi promicanja mira, stabilnosti, suradnje, međukulturalnog i međuvjerskog dijaloga i razvoja te regije. Izaslanici zemalja članica PAM-a raspravljat će o političkoj i sigurnosnoj suradnji te o gospodarsko-socijalnoj i ekološkoj suradnji s naglaskom na klimatske promjene, izvore vode i energije. Bebić bi tijekom svog boravka u Rabatu trebao održati niz bilateralnih susreta.

HAINAN, Kina - Američka državna tajnica Hillary Clinton sastat će se s kineskim državnim savjetnikom Daijem Bingguom.

CHEQUERS, Velika Britanija - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

NEDJELJA, 31. listopada

-----------------------

OBALA BJELOKOSTI - Birači Obale Bjelokosti izaći će na povijesne predsjedničke izbore koji trebaju zatvoriti poglavlje kriznog desetljeća započetog državnim udarom na Božić 1999., što se nastavilo neuspjelim pučem iz 2002., a završilo podjelom zemlje. U 50 godina neovisnosti ta bivša francuska kolonija, a danas prvi svjetski proizvođač kakaa, prvi put je spremna za otvorene i pravične izbore. Snage će odmjeriti trojica političara koji dominiraju političkom scenom otkako je 1993., umro "otac nacije", Felix Houphouet Boigny. To su bivši oporbeni vođa Laurent Gbagbo (65), prvak Demokratske stranke Obale Bjelokosti Henri Konan Bedie (76) i bivši premijer Alassane Ouattara (68), predsjednik stranke Okupljanje za republiku (RDR).

MOSKVA - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u posjetu Rusiji.

BRAZIL - Brazilaci biraju nasljednika predsjednika Inacija Lule da Silve kojemu ustav brani treću kandidaturu, no koji je u osam godina vlasti Brazil učinio 8. svjetskim gospodarstvom i s rekordnom 82-postotnom popularnošću učinio je sve da pridonese pobjedi kandidatkinje svoje Radničke stranke kojoj to ipak nije uspjelo u prvome krugu 3. listopada. Bivša predstojnica Lulina ureda, 62-godišnja Dilma Rousseff zadnjih dana kampanje znatno je povećala prednost pred protukandidatom Joseom Serrom na 51,9 posto prema 36,7 posto. Lula je snažno lobirao za Roussef i njezina je pobjeda bila očekivana već u prvome krugu, što se nije ostvarilo s nedovoljnih 46,8 posto glasova prema 32,6 posto za Serru.

PONEDJELJAK, 1. studenoga

-------------------------

BEOGRAD - Počinje suđenje četvorici bivših pripadnika policije iz Belog Manastira za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u toj hrvatskoj općini u drugoj polovici 1991. godine. Srbijanski državljani Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić, ondašnji pripadnici postrojbe za posebne namjene paravojnih snaga tzv. SAO istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem optuženi su za ubojstvo najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti. Također se terete za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

KUALA LUMPUR - Očekuje se da će američka državna tajnica Hillary Clinton posjetiti Maleziju.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙