FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja proslava Dana reformacije održana u osječkoj Evangeličkoj crkvi

Autor: vsik
OSIJEK,31. listopada, 2010.(Hina) - U osječkoj Evangeličkoj crkvi danas je održana središnja proslava Dana reformacije u Hrvatskoj, a svečano bogoslužje vodio je glavni vikar Evangeličke crkve u RH Branko Berić, koji je između ostalog podsjetio da je na današnji dan 1517. godine Martin Luther na vratima katedrale u Witenbergu objavio svojih 95 teza čime je označen početak reformacije.

"Sjećanja nas i danas bude i vode prema obnovi Crkve Isusa Krista u nastojanju stalne duhovne obnove, jer Luther je otvorio vrata i nije ih zatvorio, već su i danas otvorena i govore nam o nužnosti da riječ Božja bude djelatna, da po njoj živimo i djelujemo u društvu i u našim crkvama," kazao je Berić.

Naglasio je velik doprinos reformacije u razvoju kulture i svih ljudskih djelatnosti, a posebno ekumenizma, "koji ni nakon 486 godina i raskola crkve nije ništa drugo do pokret koji nastoji obnoviti jedinstvo podijeljenih kršćanskih crkava," naglasio je u propovijedi glavni vikar Evangeličke crkve Branko Berić.

Luteranske crkve su posebno otvorene za međureligijske dijaloge te se zalažu za društveni poredak na istinskim etičkim i građanskim vrednotama. Reformacija, obnova crkve događa se kroz obnovu ljudskih srca, rekao je Berić, istaknuvši kako su prošle godine za Dan reformacije predstavnici više vjerskih zajednica posadili u dvorištu Evangeličke crkve jabuku, te da je želja da se na tom prostoru formira ekumenski vrt. Sljedeće godine nastavit će se sa zajedničkom sadnjom raznih drveća u ekumenskom vrtu, kazao je.

Lutherovi sljedbenici danas slave Dan reformacije kao dan obnove Crkve po nauku Svetoga Pisma. Martin Luther je na Sveučilištu u Witenbergu predavao Psalme, Knjigu postanka i Pavlovu teologiju, osobito Poslanice Galačanima i Rimljanima. Poslanica Rimljanima "čini bit njegovog teološkog stava i upravo je sadržaj te objave pružio osnovu za pokret reformacije," naglasio je Berić. Posebno važnim ocijenio je Lutherov prijevod Biblije na narodni jezik, "čime je omogućio da Božja riječ bude prisutna u svakom domu i tako u uđe u svako srce".

Gerda Srb, predsjednica Evangleličke crkvene općine Osijek, istaknula je kako se "današnja proslava Dana reformacije održava u godini kada se obilježava 125 godina izgradnje Evangeličke crkve u Osijeku".

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙