FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STL nakon sukoba istražitelja i skupine žena u Bejrutu uputio pisma zabrinutosti UN-u i Libanonu

Autor: mtro
DEN HAAG, 29. listopada 2010. (Hina/AFP) - Predsjednik Specijalnog suda za Libanon (STL) u petak je u pismima UN-u i Libanonu izrazio "duboku zabrinutost" zbog sukoba sudskih istražitelja i skupine žena u Bejrutu u srijedu, objavio je STL.

Sudac Antonio Cassese je u pismima glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu i libanonskom premijeru Saadu Haririju izrazio "duboku zabrinutost" suda zbog izgreda u Bejrutu, navodi STL u priopćenju.

U srijedu su se istražitelji UN-ova suda za istragu ubojstva bivšega libanonskog premijera Rafica Haririja 2005. sukobili sa skupinom žena u klinici u južnom predgrađu Bejruta, uporištu šijtskog pokreta Hezbolaha.

"Dužnosnici STL-a su ozlijeđeni, a njegovi predmeti ukradeni", precizira sud koji lažnima naziva izjave da su sudski istražitelji prekršili etičke, vjerske i humanitarne propise.

U pismima je Cassese istaknuo da sud neće pokleknuti pred zastrašivanjima niti će dopustiti da se spriječi njegovo neovisno djelovanje.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah pozvao je u četvrtak libanonski narod da bojkotira STL, dodavši da bi svaka suradnja s istražiteljima bila napad na šijitski pokret.

Sadašnji libanonski premijer Saad Hariri, sin Rafica Haririja, u petak je ponovio da će njegov parlamentarni blok surađivati sa STL-om sjedište kojega je u Den Haagu.

Ban Ki-moon je u petak već pozvao sve strane da se ne upleću u rad UN-a.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙