FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nogomet - Španjolska i Portugal potvrdili da su pod istragom

Autor: dlug
MADRID, 28. listopada 2010. (Hina/DPA) - Čelnici španjolske i portugalske kandidature za domaćina svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine potvrdili su kako su predmet Fifine istrage o kupovini glasova za izbor domaćina World Cupa.

Španjolci i Portugalci su zajedno krenuli u kandidaturu, a osumnjičeni su za ilegalan dogovor s Katarskim nogometnim savezom. Prema riječima bivšeg tajnika Fife Michela Zen-Ruffinena Španjolska i Katar su postigli dogovor i uoči samih izbora imaju sedmoricu članova IO Fife koja će glasovati za obje kandidature.

"Kategorički odbacujemo sve optužbe i navode o dogovoru. U potpunosti surađujemo s Fifom oko ovog slučaja i vjerujem kako ćemo dokazati kako smo posve nedužni," kazao je generalni direktor španjolsko-portugalske kandidature Miguel Angel Lopez.

Oba saveza oštro su demantirala nečasne radnje, a Lopez je uvjeren kako ih Fifa neće kazniti.

"Ne vjerujem u moguće sankcije jer nismo učinili ništa loše," dodao je Lopez.

FIFA je pokrenula istragu o ovom slučaju, ali i u vezi optužbi da su dvojica članova Izvršnog odbora tražili mito za svoje glasove prilikom izbora domaćina svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. Aferu potkupljivanja iznijeli su novinari Sunday Timesa koji su snimili dva člana Izvršnog odbora kako traže novac za svog glas. Nigerijac Amos Adamu tražio je 800 tisuća američkih dolara za svoj osobni projekt, dok je Reynald Temarii s tahitija tražio 2 milijuna i 300 tisuća dolara za financiranje sportske akademije u okviru Oceanijske nogometne konfederacije. FIFA je obojicu suspendirala na mjesec dana, a u međuvremenu će istražni organi FIFA-e dokazati njihovu krivnju ili nevinost.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙