FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: dva HDZ-a pozvala na okupljanje hrvatskih stranaka

Autor: zkre
MOSTAR, 19. listopada 2010. (Hina) - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić pozvali su u četvrtak na okupljanje hrvatskih stranaka i postizanje hrvatskog dogovora o promjenama ustava u toj zemlji te najavili da će se suprotstaviti mogućnosti eliminiranja Hrvata iz vlasti nakon posljednjih izbora, objavljeno je nakon sastanka.

"Od državne, entitetske i županijske razine želimo okupiti hrvatske stranke koje na isti način promišljaju sudbinu hrvatskog naroda. Čini mi se da danas imamo dobar ambijent da to i napravimo i budemo veliki u svome narodu te pošaljemo vrlo jasnu poruku onima koji su mislili da nas eliminiraju kao narod, da to baš neće ići tako lako", rekao je Čović nakon sastanka s Ljubićem u Mostaru.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH ima najveću odgovornost nakon posljednjih izbora u pravcu okupljanja hrvatskih stranaka.

"Bošnjaci mogu izabrati Hrvate i to više nije samo pitanje izbora. Oni mogu upravljati cijelim jednim procesom oko hrvatskog naroda. Drugim riječima vi niste narod. Naravno da se mi tome želimo suprotstaviti. O tome imamo identična gledišta, a vjerujem i sve druge hrvatske stranke", rekao je Čović.

HDZ-a 1990 priopćio je nakon susreta da su se sugovornici složili da je nužna promjena ustava i izbornog zakona, ali da je nužan i nastavak unutarhrvatskoga dijaloga kako bi se postigao dogovor o promjenama ustava koje trebaju izjednačiti poziciju hrvatskog naroda u teritorijalnom i institucionalnom smislu s druga dva konstitutivna naroda.

Hrvatske stranke zamjeraju SDP-u što je za člana predsjedništva BiH većinom bošnjačkih glasova izabrao Željka Komšića, te da pokušava preuzeti vlast u Federaciji bez predstavnika većinske političke volje malobrojnih Hrvata.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙