FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U spomen na Rudolfa Perešina održan 6. memorijal

Autor: aspa
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - U spomen na hrvatskog pilota Rudolfa Perešina koji je 25. listopada 1991. iz JNA otišao preletjevši MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma u Klagenfurt te poručio kako ne želi pucati po svojem narodu danas je u Ivanić-Gradu i obližnjem mjestu Caginec-Prkos održan šesti po redu memorijal.

Perešinov prelet označen je tada kao težak udarac velikosrpskom agresoru, a riječi koje je izrekao u Klagenfurtu, u Austriji - "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate" - imale su snažan odjek u hrvatskoj, ali i u međunarodnoj javnosti.

Memorijal su priredile vlasti Ivanić-Grada i Caginec-Prkosa ističući kako žele uspomenu na Perešina zadržati u trajnom sjećanju.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća kod biste u Parku Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu izaslanstva Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ), Ivanić Crada, Caginca, Zagrebačke županije i udruga iz Domovinskog rata te članovi obitelji Perišin otišli su Caginec, gdje je Perišin proveo djetinjstvo. Počast je odana i u tom mjestu, gdje su kod spomen-ploče Rudolfu Perešinu položeni vijenci.

Načelnik Mjesnog odbora Caginec-Prkos Željko Posilović rekao je da je ponosan na Rudolfa Perešina i podsjetio na njegovu legendarnu akciju i poruku da kao Hrvat neće pucati na svoj narod.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Boris Kovačić zahvalio je svima koji su došli na Memorijal naglasivši da tako u trajnom sjećanju ostaje uspomena na Perešina. Najavio je da će iduće godine, kada će se slaviti 20-ta obljetnica Domovinskog rata ujedno i svečano proslaviti i 20-ta obljetnica tog poznatog preleta.

Rudolf Perešin rodio se 25. ožujka 1958. u Gornjoj Stubici, u Jakšincu. Nakon preleta zrakoplovom JNA iz Bihaća u Klagenfurt priključio se obrani domovine. U Hrvatskoj vojsci bio je prvi zapovjednik pilota. U oslobodilačkoj akciji "Bljesak" u svibnju 1995., pogođen je njegov zrakoplov, a njemu se nakon što je ga je srpski agresor zarobio izgubio svaki trag.

Tek tri godine poslije predani su njegovi posmrtni ostaci te je pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Ime hrvatskoga legendarnog pilota od 25. ožujka 1998. nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici i Zrakoplovna vojna škola u Zadru.

(Hina) xaš ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙