FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jasna Omejec s izaslanstvom njemačkog Saveznog ustavnog suda

Autor: vkla
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Njemački Savezni ustavni sud velika je inspiracija hrvatskom Ustavnom sudu kojemu posebice može pomoći u pristupu europskim integracijama, odnosno suradnji sa Sudom europskih zajednica u Luxembourgu i Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, izjavila je u četvrtak predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nakon razgovora s predsjednikom njemačkog suda Andreasom Vosskuhleom.

Predsjednik njemačkog Saveznog ustavnog suda Vosskuhle i peteročlano izaslanstvo nalaze se u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj na poziv Omejec.

"Razgovarali smo o pristupu ustavnih sudova europskim integracijama, tj. suradnji sa Sudom europskih zajednica u Luxembourgu i Sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Njemačka tu ima veliko iskustvo", kazala je Omejec.

Izrazila je veliko zadovoljstvo što je mogla ugostiti izaslanstvo "najvećeg i najmoćnijeg suda na svijetu" koje je izgradilo "viziju europskog prava".

"Hrvatski Ustavni sud utemeljen je i ustrojen po uzoru na njemački ... od njega ćemo, i nakon što uđemo u EU, tražiti savjet, pomoć pa i smjernice", dodala je Omejec.

Vosskuhle je kazao da su i današnje rasprave o pristupu ustavnih sudova europskim integracijama i problemu preopterećenosti sudova jedan od doprinosa za "poticanje senzibiliteta za vladavinu prava".

Zadaća Suda europskih zajednica jest osigurati da se zakonodavstvo Europske unije tumači i primjenjuje na isti način u svim državama članicama EU-a, kako bi zakonodavstvo bilo jednako za sve. On primjerice osigurava da nacionalni sudovi ne donose različite presude o istome pitanju.

Sud također osigurava da države članice i institucije Unije čine ono što zakonodavstvo od njih zahtijeva. Sud ima ovlasti rješavati pravne sporove između država članica EU-a, institucija EU-a, poslovnih subjekata i pojedinaca.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙