FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Mihanovićeva knjiga "Tuđmanova baština"

Autor: mkov
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Knjiga bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Nedjeljka Mihanovića "Tuđmanova baština" predstavljena je večeras u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

O knjizi su govorili predsjednik Hrvatskoga kulturnog vijeća Hrvoje Hitrec, glavni urednik katoličkoga tjednika "Glasa Koncila" Ivan Miklenić i autor.

Hitrec je ocijenio kako je Mihanović u knjizi oslikao grandioznu kompoziciju povijesnih zbivanja 20. stoljeća, u kojoj su vjerodostojno ocrtani prvi hrvatski predsjednik i tvorac hrvatske države Franjo Tuđman, njegovi oponenti, sljedbenici koji su ga poslije izdali, ali i časni ljudi koji su se borili za hrvatsku državnost.

Ustvrdivši kako autor ne dvoji o Tuđmanovim neprolaznim zaslugama, napomenuo je kako nije prešutio ni zamjerke, a ponajprije one o izboru suradnika, neprovedbi lustracije i odustajanju od Herceg-Bosne, odnosno hrvatske federalne jedinice u BiH.

"Knjiga je svjedočanstvo o vremenu kad je neuništiva narodna energija dokazala da je Hrvatska vječno i neuništivo biće", rekao je Hitrec, dodavši kako autor sažima Tuđmanovu baštinu u škrinju koja čuva nacionalnu svijest i hrvatsku državnost.

Po Miklenićevim riječima, politički eseji su pisani lijepim stilom, začinjeni osobnim svjedočenjem i nepoznatim pojedinostima. "Knjiga svjedoči Tuđmanovu veličinu, ali ga ne idealizira", napomenuo je, dodavši kako zauzeto ruši mit da je Tuđman dijelio Bosnu.

Podsjetio je također kako su u knjizi objavljeni razgovori koje je Mihanović vodio s predstavnicima političkih stranaka tijekom, kako je rekao, parlamentarnog puča 1994.

Autor navodi i kako su tada, dakle, 1994., predstavnici svih stranaka, osim HSP-a, zagovarali nekakvo vezivanje uz Jugoslaviju, istaknuo je Miklenić.

Knjigu "Tuđmanova baština" objavila je zagrebačka naklada Detecta.

Nedjeljko Mihanović (1930.), književni povjesničar i kritičar, objavio je više knjiga, a uz ine i knjigu "Poljički parnas".

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙