FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: počeo Mjesec hrvatske knjige

Autor: zdra
VINKOVCI, 15. listopada 2010.(Hina) - Svečanim skupom u vinkovačkome Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" počeo je Mjesec hrvatske knjige u sklopu kojega će se do 15. studenoga u 200 hrvatskih knjižnica i čitaonica održati oko 2000 programa i akcija radi promidžbe književne riječi i knjižničarstva.

Otvarajući Mjesec hrvatske knjige u ime ministra kulture Bože Biškupića, načelnica Odjela za knjižničku djelatnost Ministarstva kulture Ankica Janković podsjetila je kako je Mjesec hrvatske knjige 2010. godine tematski vezan uz Međunarodnu godinu biološke raznolikosti koju su proglasili Ujedinjeni narodi (UN).

"Zadaća knjižnica u prošlosti bila je pohraniti i čuvati knjižno blago, a danas, pored toga, i omogućiti korištenje tog blaga na svim medijima", poručila je, dodajući kako hrvatske knjižnice iz godine u godinu povećavaju broj korisnika zahvaljujući kvalitetnoj izobrazbi knjižničara te tehnološkoj opremljenosti knjižnica.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je na više od 8000 godina kontinuirane naseljenosti područja grada Vinkovaca, pri čemu je istaknuo da je razlog tomu vjerojatno bila i biološka raznolikost tog područja.

Najavio je da bi još ove godine mogla početi izgradnja hrvatskog doma u kojem će svoje mjesto pronaći i Gradska knjižnica i čitaonica koja je, pošto je zgrada knjižnice izgorjela u Domovinskom ratu, godinama smještena u prostorijama koje nemaju potrebne uvjete.

Na skupu su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice Slavko Harni, predsjednica Programskoga i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Davorka Bastić te ravnateljica vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice Emilija Pezer.

Emilija Pezer predstavila je knjigu "Vinkovačka knjižnica iz pera i duše", čija je urednica, a koja sadržava tekstove i fotografije 24 autora o značenju i ulozi te knjižnice. Knjiga je izdana u povodu 135. obljetnice utemeljenja vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, koja se obilježava ove godine.

U sklopu svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige dodijeljene su i nagrade 16. dana Josipa i Ivana Kozarca, koji se održavaju uz 125. obljetnicu rođenja i 100. godišnjicu smrti Ivana Kozarca.

Za životno djelo nagradu je primio poznati hrvatski jezikoslovac, akademik Stjepan Babić. Za knjigu godine u kategoriji znanosti nagrađen je Božo Mimica za knjigu "Slavonija od antike do 20. stoljeća", a za knjigu godine u kategoriji proze Ivana Šojat-Kuči za roman "Unterstadt".

Povelje uspješnosti dodijeljene su Ivani Simić-Bodrožić za knjigu "Hotel Zagorje" i Zoranu Malkoču za knjigu "Groblje manjih careva".

(Hina) xzdra ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙