FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u rujnu inflacija na godišnjoj razini 1,4 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na kolovoz bile više za 0,3 posto, a na godišnjoj su razini, u odnosu na rujan prošle godine, više za 1,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Stopa inflacije na godišnjoj razini tako je u rujnu bila 0,5 postotnih bodova viša nego u kolovozu (kada je iznosila 0,9 posto), a rujanska stopa od 1,4 posto ujedno je i najviša stopa na godišnjoj razini u ovoj godini.

U godišnjem prosjeku stopa inflacije i po posljednjim je podacima ostala na 1,1 posto što je četvrti mjesec za redom u kojem se drži na toj razini.

Na rast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće koje su u rujnu u odnosu na kolovoz porasle za 8,5 posto, prvenstveno zbog novih kolekcija odjeće i obuće za jesen i zimu.

Cijene prometa, zdravstva te pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja na mjesečnoj su razini porasle za 0,5 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića u rujnu bile 0,3 posto više nego u kolovozu, a cijene ostalih dobara i usluga u prosjeku su porasle za 0,2 posto.

Najviše su pak na mjesečnoj razini pale cijene obrazovanja, za 11 posto, a kraj turističke sezone i pad cijena usluga smještaja utjecao je i na pad cijena ugostiteljskih usluga u rujnu u odnosu na kolovoz za 3,9 posto, dok su cijene rekreacije i kulture niže za 3,7 posto.

Cijene alkoholnih pića i duhana, komunikacija te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u rujnu su ostale na razini cijena iz kolovoza.

No, na godišnjoj su razini cijene stanovanja, vode, energije, plina i goriva porasle za 6,7 posto, ponajviše zbog rasta cijena plina (za 15,7 posto) te rasta cijena grijanja (za 84,8 posto).

Cijene prometa u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine bile su više za 3,5 posto, na što je najviše utjecao 10,3 postotni rast cijena goriva i maziva za osobna vozila.

Na godišnjoj su razini porasle i cijene zdravstva, za 1,9 posto, rekreacije i kulture, za 1,6 posto, a za po 1,5 posto porasle su cijene ugostiteljskih usluga i ostalih dobara i usluga.

U odnosu na rujan prošle godine u rujnu ove godine cijene alkoholnih pića i duhana bile su više za prosječno 0,8 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje za 0,2 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića za 0,1 posto.

Pad cijena u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine statistika bilježi kod cijena komunikacija za 1 posto, odjeće i obuće za 2,8 posto, a najviše su pale cijene obrazovanja, za 10,8 posto.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙