FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL: službeno otvoren plinovod Arad-Szeged između Mađarske i Rumunjske

Autor: nbrc
BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Mađarski MOL danas je objavio da je službeno otvoren plinovod Arad-Szeged, 109 kilometara dug plinovod između Mađarske i Rumunjske.

Mađarski FGSZ Földgázszállító, koji je u sastavu MOL Grupe, i rumunjski Transgaz zajednički su završili plinovod kako bi omogućili transport prirodnog plina između dviju zemalja, a taj interkonektor transportnog sustava dvije susjedne države članice EU omogućava višu razinu tržišnog integriteta, jača konkurentnost i povećava sigurnost u opskrbi energentima unutar regije, navodi se u priopćenju MOL-a.

Plinovod su danas na svečanosti na Csanádpalota Metering postaji otvorili rumunjski i mađarski premijeri Emil Boc i Viktor Orban te povjerenik za energetiku EU Günther Oettinger.

Plinovod je ukupne dužine 109 kilometara, od čega je mađarska dionica 47 kilometara, kapacitet mu je 1,75 milijardi prostornih metara.

Iz MOL-a navode da je mađarsku plinsku transportnu kompaniju gradnja plinovoda stajala oko 33,3 milijuna eura, a EU je projekt Arad-Szeged podržala sa 17 milijuna eura iz proračuna za Europski program oporavka energetike i gospodarstva (EERP).

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora MOL Grupe Zsolta Hernádija da ta kompanija vjeruje da se integrirano plinsko tržište može uspostaviti u središnjoj i istočnoj Europi kroz regionalnu suradnju te da uobičajena platforma temeljena na infrastrukturi može olakšati kupnju plina iz novih izvora unutar regije.

Iz MOL-a također navode da će otvorena dionica plinovoda biti popraćena brojnim sličnim inicijativama, s obzirom da je hrvatsko – mađarski interkonektor u izgradnji, procjenjuje se izvedivost mađarsko-slovačke interkonekcije, a u pripremi je i studija izvedivosti interkonektora Mađarska-Slovenija.

"Ovo otvorenje je prvi veliki korak pri utiranju puta ka jedinstvenom regionalnom tržištu plina", ističu iz MOL-a.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙