FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska: Prisegnula manjinska vlada Marka Ruttea

Autor: dvla
AMSTERDAM, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Nizozemska manjinska vlada premijera Marka Ruttea, koja se oslanja na potporu protuislamske stranke, prisegnula je u četvrtak, a njezina će glavna zadaća biti smanjenje proračunskog deficita.

Rutteovi liberali (VVD) tijesno su pobijedili na izborima održanima u lipnju, a on je nakon višemjesečnih pregovora uspio sastaviti manjinsku vladu zajedno s demokršćanima (CDA). Dvije stranke mogu međutim vladati samo uz potporu Stranke slobode (PVV) kontroverznog čelnika Geerta Wildersa, kojemu se upravo sudi po optužbi o poticanju mržnje protiv muslimana zbog njegove usporedbe muslimanske vjere s nacizmom.

Analitičari su međutim ocijenili da nova manjinska vlada nema snage da poduzme dubinske gospodarske reforme.

"Dobro je što imamo vladu nakon toliko vremena, ali ako bolje pogledamo koalicijski sporazum, moramo zaključiti da se na gospodarskoj sceni neće mnogo toga događati u sljedećih nekoliko godina", rekao je vodeći analitičar banke ABN AMRO Nico Klene.

Liberali i demokršćani imaju zajedno tek 52 zastupnička mjesta na 150. Stoga im je potrebna podrška 24 zastupnika PVV-a kako bi imali tijesnu parlamentarnu većinu od 76 mjesta na 150.

Wildersova stranka obvezala se podržati buduću vladu a zauzvrat dobila je mogućnost sudjelovanja u izradi njezina programa koji predviđa smanjenje javnih troškova za 18 milijardi eura do 2013. te strože imigracijske zakonske propise i zabranu nošenja odjeće koja prekriva lice poput burki.

(Hina) xdv ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙