Na natjecanje je stiglo 107 uzoraka u četiri kategorije: šljivovica, kruškovača, jabukovača i lozovača.
Ocjenjivački odbori ocjenjivali su boju, okus, miris, karakterističnu aromu i opći dojam rakija među kojima je, izvan spomenutih kategorija, bilo i onih proizvedenih od oskoruše, breskve, gloga, drena, marelice.
Ukupni je pobjednik natjecanja Antun Marijanović iz Đakova čija je šljivovica ujedno proglašena i najboljom u toj kategoriji. Marijanović je taj naslov ponio i prošle godine.
Najbolja je kruškovača Siniše Čmelaka iz Donjeg Miholjca, najbolja jabukovača je ona Josipa Papka iz Jakšića, a lozovača Marka Brekala iz Čepina.
Nagrade i diplome za sudjelovanje uručio im je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Dragan Kovačević.
Među 107 uzoraka, deset ih je dobilo zlatnu, 31 srebrnu, a 20 brončanu medalju.
"Natjecanje je pokazalo da iz godine u godinu imamo sve bolju kvalitetu voćnih rakija. Svakako treba napraviti veći iskorak u marketinškoj pripremi tih proizvoda - oni moraju imati i prepoznatljivu ambalažu, i prepoznatljivu kvalitetu", rekao je državni tajnik Dragan Kovačević.
Naglasio je da tržište ne podnosi oscilacije, pa je zato potrebno osigurati veće kapacitete i standardizirati kvalitetu.
"Na našim je proizvođačima da se udruže, da to bude ozbiljan nastup na tržištu što bi u budućnosti moglo osigurati da takve proizvode i zaštitimo, da dođu na našu listu oznaka i kada jednom dobiju tu etiketu i zaštitu, oni postaju prepoznatljivi i na cijelom tržištu EU", rekao je državni tajnik Kovačević.
Podsjetio je kako su na tržištu EU u trendu autohtoni i ekološki proizvodi, te da tradiciju i autohtonost, uz što se vezuju i rakije, treba čuvati i zaštititi.