ZAGREB/WASHINGTON, 24. rujna 2006. (Hina) - Poznato je da je maslinovo ulje zdravo za krvožilni sustav jer sadrži nezasićene masne kiseline, koje povoljno djeluju na omjer "lošeg" LDL i "dobrog" HDL kolesterola, a nedavno istraživanje
pokazalo je da, osim nezasićenih masnih kiselina pozitivnom učinku maslinovog ulja na kardiovaskularni sustav pridonose i polifenoli (skupina antioksidansa), prenosi farmakologija.com.
ZAGREB/WASHINGTON, 24. rujna 2006. (Hina) - Poznato je da je
maslinovo ulje zdravo za krvožilni sustav jer sadrži nezasićene masne kiseline,
koje povoljno djeluju na omjer "lošeg" LDL i "dobrog" HDL kolesterola, a
nedavno istraživanje pokazalo je da, osim nezasićenih masnih kiselina
pozitivnom učinku maslinovog ulja na kardiovaskularni sustav pridonose i
polifenoli (skupina antioksidansa), prenosi farmakologija.com. Da bi ispitali učinak polifenola, znanstvenici su koristili djevičansko
maslinovo ulje, koje se dobije nakon prvog prešanja maslina, jer je samo ono
bogato polifenolima.
U ispitivanju je sudjelovalo 200 zdravih dobrovoljaca. Oni su tijekom
tri tjedna uzimali jednu žličicu dnevno - najprije djevičanskog maslinovog
ulja, iduća tri tjedna rafiniranog maslinovog ulja te zadnja tri tjedna njihovu
mješavinu.
Nekoliko su puta dobrovoljcima uzimani uzorci krvi i ispitivan je
učinak maslinovog ulja na krvnu sliku. Ustvrdilo se da djevičansko maslinovo
ulje najučinkovitije podiže razinu HDL-kolesterola, a povećala se i razina
tvari koje sprečavaju oksidaciju LDL-kolesterola, što je proces koji pospješuje
stvaranje ugrušaka u krvi.