FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovci pred uvođenjem HACCP-a

Autor: ;dduk;
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - U naredne dvije do tri godine,trgovačke tvrtke u Hrvatskoj očekuje proces intenzivnije uspostaveHACCP sustava kontrole kvalitete hrane, što će im omogućitipoboljšanje tržišne pozicije, dok će za potrošače to značiti zaštitunjihova zdravlja i povećanje sigurnosti.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - U naredne dvije do tri godine, trgovačke tvrtke u Hrvatskoj očekuje proces intenzivnije uspostave HACCP sustava kontrole kvalitete hrane, što će im omogućiti poboljšanje tržišne pozicije, dok će za potrošače to značiti zaštitu njihova zdravlja i povećanje sigurnosti.

Rečeno je to na okruglom stolu 'Implementacija HACCP-a u trgovinskoj djelatnosti', održanom danas u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Umjesto starog pristupa, koji je sigurnost hrane pokušavao osigurati provedbom niza direktiva, Europska unija prepoznala je HACCP kao jedinstveno djelotvorno sredstvo zaštite interesa proizvođača, distributera i potrošača koje se primjenjuje u svim zemljama Unije, rečeno je na skupu.

Istaknuto je da Hrvatska, kroz odredbe Zakona o hrani, prati praksu EU-a. Tako taj zakon nalaže svim subjektima u poslovanju s hranom osim primarnim proizvođačima, uspostavu i provedbu redovitih kontrola higijenskih uvjeta proizvodnje, u skladu s HACCP sustavom.

To bi trebalo omogućiti svakom sudioniku u proizvodnji, preradi i prodaji prehrambenih proizvoda postupak sljedivosti, to jest analize prethodnog koraka u prometu hrane, kako bi se ušlo u trag mogućim odstupanjima od propisanih standarda.

U distributivnoj trgovini, o kojoj je na skupu bilo posebno riječi, HACCP norme donose pojačane kontrole dobavljača i skladištenja hrane.

HACCP je skraćenica pojma 'Hazard Analysis and Critical Control Point' (Analiza rizika i kontrola kritičnih točaka) i predstavlja sustavni preventivni pristup kojim se osigurava sigurnost hrane. Temelji se na identifikaciji i analizi opasnosti i utvrđivanju preventivnih mjera kojima se rizik proizvodnje i nastanka potencijalno opasne hrane uklanja ili svodi na prihvatljivu mjeru.

Počeci HACCP-a sežu u rane 60-te i vežu se uz razvoj hrane za astronaute u američkom svemirskom programu, kada se htjelo proizvesti potpuno sigurnu hranu koju će astronauti moći jesti bez opasnosti da se razbole ili ozljede.

U prvoj polovici 80-tih HACCP pristup prihvaća glavnina svjetske prehrambene industrije, a tijekom devedesetih ulazi u legislativu Europske unije.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙