WASHINGTON, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Znanstvenici izVenezuele otkrili su dvije bakterije koje bi trebale svim ljubiteljimagraha, i onima koji žive u njihovoj okolini, omogućiti lakšeprobavljanje ovog jela i to bez "štetnih
posljedica".
WASHINGTON, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Znanstvenici iz
Venezuele otkrili su dvije bakterije koje bi trebale svim ljubiteljima graha, i
onima koji žive u njihovoj okolini, omogućiti lakše probavljanje ovog jela i
to bez "štetnih posljedica".Marisela Granito i njeni kolege sa Sveučilišta Simon Bolivar u Caracasu
otkrili su da se dodavanjem dviju bakterija, latinskih naziva Lactobacillus
casei i Lactobacillus plantarum, znatno smanjuje količina plinova koji nastaju
probavljanjem graha.
U svom su istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u američkom
časopisu Journal of Food and Agriculture, prije kuhanja dodavali te dvije
bakterije u crni grah (Phaseolus vulgaris).