FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klonirane transgenske svinje, izvori omega-3 kiselina

Autor: ;rtom;
PARIZ, 30. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Znanstvenici tvrde da su uspjelistvoriti klonirane transgenske svinje koje proizvode omega-3,nezasićene masne kiseline dobre za zdravlje kakvih ima u mesu nekihriba, objavio je znanstveni časopis Nature Biotechnology.
PARIZ, 30. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Znanstvenici tvrde da su uspjeli stvoriti klonirane transgenske svinje koje proizvode omega-3, nezasićene masne kiseline dobre za zdravlje kakvih ima u mesu nekih riba, objavio je znanstveni časopis Nature Biotechnology.

Pokaže li se da je meso takvih svinja dobro za jelo, svinjetina bi mogla upotpuniti jelovnik od mesa masnih riba bogatih omegom-3 (kao što su losos ili tuna) koje bi valjalo konzumirati u manjim količinama jer bi mogle sadržavati visok postotak žive, ocijenio je voditelj istraživanja, profesor Yifan Dai.

Znanstvenici istražuju koliko bi klonirane transgenske svinje bile pogodne za liječenje kardiovaskularnih i autoimunih bolesti zbog fiziološke sličnosti s čovjekom, navodi profesor Dai s Medicinske škole u Pittsburghu.

Kloniranje je izvedeno tako što su u jezgru stanica fetusa znanstvenici ubacili gen zvan "fat-1", a taj stvara enzim koji omega-6 masne kiseline, češće ali manje korisne, pretvara u omega-3, nezasićene masne kiseline.

Jezgra tih stanica fetusa zatim je bila zamijenjena jezgrom oplođenih jajašca i to klasničnom metodom kloniranja životinja primijenjenom još 1996. kod ovce Dolly.

Na 1.633 kloniranih embrija implantiranih u 14 krmača, okotilo se deset praščića od kojih je šest nosilo gen fat-1.

Međutim, dobrobit konzumiranja kiselina omega-3 djelomično je dovedena u pitanje radovima koji su prošli tjedan objavljeni u britanskom medicinskom časopisu British Medical Journal. Lee Hooper (Sveučilište East Anglia, Norwich u Britaniji) i njegova ekipa zaključili su nakon analize 89 studija objavljenih od 1990. do 2003. da nezasićene masne kiseline omega-3 treba izbjegavati u slučaju kroničnih bolesti kao što je angina pectoris, a da su učinkovite u slučaju akutnog napada.

(Hina) xrt yvm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙