FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: međunarodna konferencija o sustavu kontrole hrane

Autor: ;zpod;
ŠIBENIK, , 15. ožujka 2006. (Hina) - Trodnevna međunarodna konferencijao Sustavu kontrole hrane zasnovanom na analizi rizika (HACCP - HazardAnalysis and Critical Control Points), najveći stručni skup koji se otoj temi održava ove godine u Hrvatskoj, počela je jutros u hotelskomnaselju Solaris kod Šibenika, u organizacji hrvatsko-njemačkeizdavačke kuće "Egro naklade" iz Zagreba.
ŠIBENIK, , 15. ožujka 2006. (Hina) - Trodnevna međunarodna konferencija o Sustavu kontrole hrane zasnovanom na analizi rizika (HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points), najveći stručni skup koji se o toj temi održava ove godine u Hrvatskoj, počela je jutros u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika, u organizacji hrvatsko-njemačke izdavačke kuće "Egro naklade" iz Zagreba.

U radu konferencije sudjeluje oko 160 predstavnika hrvatskih tvrtaka i tvrtaka iz drugih zemalja jugoistočne Europe, a predavači su ugledni stručnjaci iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Njemačke, Nizozemske i Slovenije.

Kako je na otvaranju rekao Marijan Knez, direktor "Egro naklade", HACCP sustav je najstroži standard higijensko-zdravstvenog rukovanja prehrambenim namirnicama u proizvodnji i distribuciji, te jedini priznat u zemljama Europske unije.

Dodao je kako zasad tek jedan posto hrvatskih tvrtaka po razini higijensko-zdravstvene zaštite u proizvodnji hrane zadovoljava HACCP standarde što je, kako je kazao, jedan od nužnih preduvjeta za poslovanje u europskim zemljama.

"Kao intelektualni alat HACCP sustav u Hrvatskoj u široj je primjeni tek u zadnje vrijeme, pa će prednosti njegove primjene i iskustva drugih europskih zemalja biti iznimno korisni našim proizvođačima hrane i svima koji sudjeluju u procesu rukovanja namirnicama. Potrošači, naime, još uvijek ne znaju mnogo toga što se događa u proizvodnji hrane", kazao je Knez.

Napomenuo je da će nakon završetka konferencije "Egro naklada" u posebnom izdanju tiskati sva predavanja sa stručnim mišljenjima i komentarima s konferencije.

Radni dio skupa počeo je predavanjem mikrobiologa Vlade Mihokovića, voditelja odsjeka za neškodljivost hrane u zagrebačkom Ekotoursu, o temi: "HACCP - alat uprave - vlasništvo radnika".

U okviru konferencije uručeni su i prvi HACCP certifikati tvrtkama s područja Šibensko-kninske županije. Dobili su ih Trgovački centar Jolly i Tvornica pekarskih proizvoda Kulušić, koji su proteklih mjeseci poslovanje uspješno prilagodili europskim standardima higijensko-zdravstvenoga rukovanja namirnicama.

(Hina) xzpod ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙