U radu konferencije sudjeluje oko 160 predstavnika hrvatskih tvrtaka i tvrtaka iz drugih zemalja jugoistočne Europe, a predavači su ugledni stručnjaci iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Njemačke, Nizozemske i Slovenije.
Kako je na otvaranju rekao Marijan Knez, direktor "Egro naklade", HACCP sustav je najstroži standard higijensko-zdravstvenog rukovanja prehrambenim namirnicama u proizvodnji i distribuciji, te jedini priznat u zemljama Europske unije.
Dodao je kako zasad tek jedan posto hrvatskih tvrtaka po razini higijensko-zdravstvene zaštite u proizvodnji hrane zadovoljava HACCP standarde što je, kako je kazao, jedan od nužnih preduvjeta za poslovanje u europskim zemljama.
"Kao intelektualni alat HACCP sustav u Hrvatskoj u široj je primjeni tek u zadnje vrijeme, pa će prednosti njegove primjene i iskustva drugih europskih zemalja biti iznimno korisni našim proizvođačima hrane i svima koji sudjeluju u procesu rukovanja namirnicama. Potrošači, naime, još uvijek ne znaju mnogo toga što se događa u proizvodnji hrane", kazao je Knez.
Napomenuo je da će nakon završetka konferencije "Egro naklada" u posebnom izdanju tiskati sva predavanja sa stručnim mišljenjima i komentarima s konferencije.
Radni dio skupa počeo je predavanjem mikrobiologa Vlade Mihokovića, voditelja odsjeka za neškodljivost hrane u zagrebačkom Ekotoursu, o temi: "HACCP - alat uprave - vlasništvo radnika".
U okviru konferencije uručeni su i prvi HACCP certifikati tvrtkama s područja Šibensko-kninske županije. Dobili su ih Trgovački centar Jolly i Tvornica pekarskih proizvoda Kulušić, koji su proteklih mjeseci poslovanje uspješno prilagodili europskim standardima higijensko-zdravstvenoga rukovanja namirnicama.