Hrvatske ja prošle godine, prema njegovim riječima, uvezla povrća (svježeg, prerađenog, poluprerađenog i sušenog) za 100 milijuna američkih dolara. Uvoz se može smanjiti stvaranjem vlastite proizvodnje te stoga treba poticati razvoj upravo radno intenzivnih djelatnosti poput povrtlarstva, rekao je Čobanković.
Naglasio je kako treba raditi na povećanju konkurentnosti domaćih proizvoda.
Podsjetio je kako je programski cilj Vlade dugoročna strateška orijentacija ka značajnijem povećanju površina pod povrćarskim kulturama kako bi se osigurala proizvodnja povrća na otvorenom i zaštićenom prostoru, dostatna za vlastite potrebe i izvoz te istovremeno tehnološki unaprijedila i povećala kakvoća proizvoda.
Predstavnici povrćara istaknuli su kako je krajnje vrijeme da se sustavnim poticajnim mjerama te sređivanjem tržišta potakne organizirana proizvodnja većih količina kvalitetnog povrća za što postoje prirodni uvjeti.
Napomenuli su također kako podržavaju sve aktivnosti resornog ministarstva koje se provode kako bi se riješio problem sivog tržišta u poljoprivredi.
(Hina) xtp yds