Istraživanje je provedeno na blizu 49.000 sredovječnih i starijih američkih žena i pokazalo je da su one koje su bile na prehrani s malo masti imale jednake postotke raka dojke i debelog crijeva, srčanih i moždanih udara kao i one koje su jele što im se prohtjelo, piše o rezultatima istraživanja The New York Times.
Istraživači su suglasni da rezultati studije ne opravdavaju preporuku prehrane s malo masnoća radi smanjenja opasnosti od srčanih bolesti i raka.
"Temeljeno na rezultatima istraživanja ne možemo preporučiti da većina žena treba slijediti prehranu s malo masnoća", rekao je Jacques Rossouw iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv koji je financirao studiju, navodi The Washington Post.
Premda su u istraživanju sudjelovale samo žene, njezini rezultati se vjerojatno odnose i na muškarce, rekao je on.
Nekoliko stručnjaka ipak upozorava da istraživanje ukazuje da bi moglo biti koristi od smanjivanja masnoća u prehrani, posebice za rak dojke. Također, postoje jasni dokazi iz ove i drugih studija da neke masnoće, poput zasićenih iz mesa, nisu zdrave i da ih treba izbjegavati.
Rezultati istraživanja objavljeni i u časopisu Journal of the American Medical Association, odbacuju ideju da je smanjivanje masnoća obrana od mnogih bolesti.
"Bila je to pogreška i ova studija doista potvrđuje da je to bio pogrešan nutricionistički savjet", rekao je Walter Willett s Harvardskog fakulteta za javno zdravlje dodajući da je savjet nanio štetu.