NEW YORK , 1. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Skupina stručnjaka saSveučilišta Kalifornija u San Diegu pronašla je gen, prema njihovumišljenju odgovoran za proizvodnju enzima koji sprječava stanicegušterače da prepoznaju glukozu i
luče inzulin, ustvrdivši i daprehrana bogata masnoćama sprječava proizvodnju tog enzima, a njihovoje otkriće potencijalno važno jer dovodi u vezu prehranu bogatumasnoćama s razvojem dijabetesa 2 kod nekih osoba.
NEW YORK , 1. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Skupina
stručnjaka sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu pronašla je gen, prema
njihovu mišljenju odgovoran za proizvodnju enzima koji sprječava stanice
gušterače da prepoznaju glukozu i luče inzulin, ustvrdivši i da prehrana bogata
masnoćama sprječava proizvodnju tog enzima, a njihovo je otkriće potencijalno
važno jer dovodi u vezu prehranu bogatu masnoćama s razvojem dijabetesa 2 kod
nekih osoba. U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu "Cell",
dr. Jamey D. Marth i njegovi kolege objasnili su kako otkriveni gen dešifrira
tzv. GnT-4a, tj. enzim odgovoran za prijenos glukoze. Bez toga enzima beta
stanice gušterače ne proizvode inzulin kada su izložene glukozi i masnoćama.
Znanstvenici su istraživanje proveli na miševima kod kojih nije bilo
gena GnT-4a te su ustanovili da su životinje imale visoke razine glukoze u krvi
koje su kasnije dovele do razvoja dijabetesa tipa 2.
"Naše istraživanje upućuje na mogućnost da današnja, možemo reći,
epidemija dijabetesa tipa 2 u svijetu može biti rezultat nedostatka ili
nepostojanja enzima GnT-4a", rekao je dr. Marth. Agensi koji inhibiraju GnT-4a
mogli bi biti korisni i u sprečavanju drugih bolesti povezanih s pretjeranom
proizvodnjom inzulina u organizmu, poput nekih vrsta raka ili kardiovaskularnih
bolesti.