Istraživanje provedeno na djeci s grčkog otoka Krete pokazala je da se prehranom može objasniti fenomen prema kojem su kožne alergije na otoku jednako učestale kao i na drugim područjima, ali je mnogo rjeđe kašljanje i curenje nosa.
Dr. Paul Cullinan iz britanske Kraljevske bolnice Brompton i Nacionalnog instituta za srce i pluća te njegovi kolege iz Grčke i Španjolske, istraživali su 690 djece u dobi od sedam do 18 godina.
Djeca koja su jela najviše svježeg voća manje su oboljevala od dišnih alergija, a ona koja su jela najviše maslaca oboljevala su češće, utvrdili su znanstvenici.
Grožđe, naranče, jabuke i rajčice, glavni lokalni proizvodi s Krete, nisu utjecali na kožne alergije, no djeca koja su ih češće jela manje su kašljala i kod njih se rjeđe pojavljivao iscjedak iz nosa.
Stručnjaci kažu kako se dosad nije znalo da grožđe štiti od alergija, a pretpostavljaju da su za to odgovorni sastojci iz opne bobica grožđa, osobito antioksidativne tvari.