BERLIN - U njemačkom gradu Magdeburgu nedavno je jedan djedica prilikom popravka kućnog krova doživio nezgodu koja ga je mogla stajati života. Dok je na krov svoje kuće nanosio bitumensku smolu, 91-godišnji djedica se poskliznuo te ja pao na leđa i ostao je zalijepljen na krovu kuće. Prolaznici koji su ga vidjeli pomislili su da se želi ubiti, te su pozvali policiju. Ubrzo su na mjesto nesreće stigli i vatrogasci koji su ga uspjeli spasiti, odnosno odlijepiti s krova kuće. "Bio je to vrlo čudan prizor, kao kad se muha zalijepi za muholovku. Starac je micao rukama i nogama, ali nije imao snage da se izvuče iz ljepljive smole. Nikad dosad nismo imali ovakav slučaj, no glavno je da je sve završilo sretno", izjavio je vatrogasc koji je sudjelovao u akciji spašavanja.
HONG KONG - Djelatnici Hitne pomoći u Hong Kongu nedavno su imali jedan vrlo zanimljiv slučaj. Primili su poziv od 42-godišnje žene koja je zazivala pomoć, jer joj je u grlu zapela četkica za zube. Naime, žena se je poskliznula dok je prala zube i 15 centimetara dugačka četkica završila joj je duboko u grlu. Unatoč tome uspjela je nazvati Hitnu pomoć i objasniti im što joj se dogodilo. Djelatnici Hitne pomoći prebacili su je u bolnicu gdje je ubrzo operirana. Operacija je bila uspješna i kirurzi su uspjeli izvaditi četkicu iz grla nesretne Kineskinje, koja je ovaj nesvakidašnji slučaj uspjela prebroditi bez težih posljedica po zdravlje.
BEČ - Jedna od najpoznatijih slastica na svijetu, austrijska Sacher torta, proslavila je jučer svoj 175. rođendan. Torta, popularno zvana Sacherica, svjetlo dana ugledala je 1832. godine, istog dana kad je umro Johann Wolfgang Goethe. Prototip torte stvorio je tada 16-godišnji kuharski naučnik Franz Sacher na dvoru vojvode Metternicha. Kao izučeni kuhar, Sacher je nekoliko godina poslije u velikom stilu plasirao svoje djelo na tržište. Međutim, tek je u eri njegovog sina Eduarda, koji je 1876. u Beču osnovao istoimeni obiteljski hotel s restoranom "Sacher", uslijedilo poboljšanje prvog recepta do današnjeg izdanja prave Sacherice. Eduard je naime svoje naukovanje odradio kod najpoznatijeg dvorskog konditora austrougarske monarhije Demela. Hotel Sacher danas proizvede više od 300 tisuća Sacherica godišnje, a svaka je, kao i nekad, rukom izrađena s posebnom pozornošću na tzv. "aprikotiranje", naime premazivanje slojeva torte posebnim, samo za Sacherice pripremljenim džemom od marelica.
PEKING - Kako se bliže Olimpijske igre u Pekingu 2008., sve je veći broj preporuka koje kineske vlasti upućuju svojim građanima, ali i političkim dužnosnicima. Najnovija je vezana uz političke čelnike na lokalnoj i državnoj razini, kojim se savjetuje da izbace egzotična jela iz prigodnih večera koje priređuju stranim delegacijama. Tako se preporuča da se strancima više ne poslužuju jela sa majmunovim mozgom ili medvjeđom šapom, a na crnoj listi se našla i nadaleko poznata juha od peraja morskog psa. "Ovo nije samo ekološko pitanje, već se radi i o imidžu kineskog naroda. Stranci bi mogli steći pogrešan dojam o Kinezima ako im serviramo majmunov mozak ili juhu od peraja morskog psa. Također, i zmije bi trebalo skinuti s jelovnika", izjavio je zastupnik u kineskom Narodnom kongresu Xu Hongzhi.