FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: KLARA: ODLUKA O POVEĆANJU CIJENA KRUHA TRŽIŠNO ISPRAVNA

Autor: ;MKUS;DSTA;
ZAGREB, 3. studenoga (Hina) - Zagrebačke pekarne Klara povećale su cijene specijalnih vrsta kruha i pojedinih vrsta peciva između dva i tri posto. Povećanje cijena u Klari smatraju tržišno ispravno odlukom, i ne opravdavaju je nikakvim povećanjem ulaznih troškova.
ZAGREB, 3. studenoga (Hina) - Zagrebačke pekarne Klara povećale su cijene specijalnih vrsta kruha i pojedinih vrsta peciva između dva i tri posto. Povećanje cijena u Klari smatraju tržišno ispravno odlukom, i ne opravdavaju je nikakvim povećanjem ulaznih troškova.#L# Po riječima glasnogovornika Klare, Drage Čolića, Klara primjerice cijene svojih peciva nije mijenjala već dvije godine, a ova korekcija cijena specijanih vrsta kruha i peciva samo je prilagođavanje uvjetima na tržištu. Da pekari imaju pravo na tržištu formirati slobodno cijene svojih proizvoda (osim cijena onih vrsta kruha koje određuje država) smatra i direktor udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica, Boško Pavlović. Naime, Pavlović kaže kako je u posljednjih godinu dana došlo do znatnog rasta cijena primjerice lož ulja, goriva i drugih ulaznih troškova, a rasta cijena kruha ipak nije bilo. Odluku Klare da poveća cijene specijalnih vrsta kruha, u Žitozajednici smatraju njihovom tržišnom odlukom i pravom na vlastitu procjenu, a nemaju inoformacija da li će i drugi proizvođači povećati cijene kruha. U Žitozajednici kažu kako se oko kruha uvijek digne "prašina", budući je "umjetno stvorena osjetljivost na cijene kruha", dok primjerice neki drugi proizvodi poskupljuju i to ne izaziva takvu reakciju u javnosti. Problemi domaćeg pekarstva dublji su od onoga što se u javnosti spominje, drže i u Žitozajednici i u Klari. Jedan od velikih problema, smatraju, su privatni pekari koje rade što hoće, i ne zna se točno kolike količne kruha isporučuju na tržište. Indikativan je i podatak Žitozajednice da na zagrebačkom području dnevna potreba za kruhom iznosi oko 200 tona od čega proizvođači udruženi u Žitozajednicu isporučuju tek 60 tona, a ostatak se prodaje po privatnim pekarama kojih prema nekim procjenama ima čak 1000. Jedan od velikih problem s kojim su suočene pekarske industrije je i naplata isporučenih proizvoda. (Hina) mku ds

(Hina) mku ds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙