FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ORAŠČIĆI I MASLAC OD KIKIRIKIJA ŠTITE OD DIJABETESA

Autor: ;DGER;PRUG;
CHICAGO, 28. studenoga (Hina/Reuters) - Mala porcija oraščića ili maslaca od kikirikija nekoliko puta tjedno smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa u odraslih žena, piše "Journal of the American Medical Association".
CHICAGO, 28. studenoga (Hina/Reuters) - Mala porcija oraščića ili maslaca od kikirikija nekoliko puta tjedno smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa u odraslih žena, piše "Journal of the American Medical Association". #L# Orasi su bogati nezasićenim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu stabilizirati razine inzulina i glukoze u krvi, a to su dva važna čimbenika za razvoj dijabetesa u odrasloj dobi (dijabetes tipa 2), bolesti od koje u svijetu boluje 135 milijuna ljudi. U istraživanju koje je 1980. započelo Sveučilište u Harvardu praćeno je zdravstveno stanje oko 84 tisuće medicinskih sestara u jedanaest američkih saveznih država. Znanstvenici su pri tome otkrili da je kod žena koje su pet ili više puta tjedno jele malu porciju oraščića (28,3 grama) zabilježena 27 posto manja opasnost od pojave dijabetesa, u usporedbi sa ženama koje su oraščiće jele rijetko ili ih uopće nisu jele. Kod žena koje su istu količinu oraščića jele do četiri puta tjedno opasnost od dijabetesa manja je za 16 posto. Medicinske sestre koje su sudjelovale u istraživanju bilježile su koliko jedu kikiriki ili "druge oraščiće". Iako se kikiriki smatra povrćem, njegove masne kiseline i hranjive tvari "vrlo su slične" onima u orasima. Zato je istraživanjem zapravo obuhvaćeno konzumiranje oraha i kikirikija kao jedne kategorije. Kod onih koje su tjedno pet ili više puta jele oko 141 grama maslaca od kikirikija opasnost od pojave dijabetesa smanjena je za 21 posto u odnosu na one koje ga gotovo uopće ne jedu. Oko 4 posto ispitanica, a to je oko 3.200 žena, oboljelo je od dijabetesa, a ne postoji nikakav razlog za zaključak da bi se rezultati ovoga istraživanja morali ograničiti na žene te da bi kod muškaraca možda bili drukčiji. Ovim izvješćem pobijena je tvrdnja da oraščići debljaju, jer u istraživanju rijetko pronađena veza između njihova konzumiranja i utjecaja na tjelesnu težinu, a znanstvenici smatraju da nezasićene masti iz oraščića povoljno djeluju i na sprječavanje pojave bolesti srca. Zbog svega toga, voditelj istraživanja Rui Jiang iz Harvard School of Public Health savjetuje redovito konzumiranje oraščića kao zamjene za proizvode od prerađenih žitarica ili crvenog i obrađenog mesa. Njegovi kolege Frank Hu i Walter Willett smatraju da bi zdrava prehrana uključivala hranu s nezasićenim mastima poput oraščića (orasi, lješnjaci, kikiriki), mnogo voća, povrća i integralnih žitarica. Sve se više znanstvenika slaže s tvrdnjom da prekomjerne kalorije iz ugljikohidrata i masnoća izazivaju prekomjernu tjelesnu težinu. Dijeta s umjerenim konzumiranjem masnoća omogućava veći izbor hrane i ima bolji dugoročni učinak od tipičnih niskokalorijskih dijeta s vrlo malim unosom masnoća. Takva bi dijeta, uz redovnu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i stalno održavanje odgovarajuće tjelesne težine, mogla spriječiti većinu bolesti srca i krvožilnoga sustava na Zapadu. (Hina) rug dgk

(Hina) rug dgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙