CHICAGO, 28. studenoga (Hina/Reuters) - Mala porcija oraščića ili maslaca od kikirikija nekoliko puta tjedno smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa u odraslih žena, piše "Journal of the American Medical Association".
CHICAGO, 28. studenoga (Hina/Reuters) - Mala porcija oraščića ili
maslaca od kikirikija nekoliko puta tjedno smanjuje opasnost od
razvoja dijabetesa u odraslih žena, piše "Journal of the American
Medical Association". #L#
Orasi su bogati nezasićenim mastima i drugim hranjivim tvarima koje
mogu stabilizirati razine inzulina i glukoze u krvi, a to su dva
važna čimbenika za razvoj dijabetesa u odrasloj dobi (dijabetes
tipa 2), bolesti od koje u svijetu boluje 135 milijuna ljudi.
U istraživanju koje je 1980. započelo Sveučilište u Harvardu
praćeno je zdravstveno stanje oko 84 tisuće medicinskih sestara u
jedanaest američkih saveznih država. Znanstvenici su pri tome
otkrili da je kod žena koje su pet ili više puta tjedno jele malu
porciju oraščića (28,3 grama) zabilježena 27 posto manja opasnost
od pojave dijabetesa, u usporedbi sa ženama koje su oraščiće jele
rijetko ili ih uopće nisu jele.
Kod žena koje su istu količinu oraščića jele do četiri puta tjedno
opasnost od dijabetesa manja je za 16 posto.
Medicinske sestre koje su sudjelovale u istraživanju bilježile su
koliko jedu kikiriki ili "druge oraščiće". Iako se kikiriki smatra
povrćem, njegove masne kiseline i hranjive tvari "vrlo su slične"
onima u orasima. Zato je istraživanjem zapravo obuhvaćeno
konzumiranje oraha i kikirikija kao jedne kategorije.
Kod onih koje su tjedno pet ili više puta jele oko 141 grama maslaca
od kikirikija opasnost od pojave dijabetesa smanjena je za 21 posto
u odnosu na one koje ga gotovo uopće ne jedu.
Oko 4 posto ispitanica, a to je oko 3.200 žena, oboljelo je od
dijabetesa, a ne postoji nikakav razlog za zaključak da bi se
rezultati ovoga istraživanja morali ograničiti na žene te da bi kod
muškaraca možda bili drukčiji.
Ovim izvješćem pobijena je tvrdnja da oraščići debljaju, jer u
istraživanju rijetko pronađena veza između njihova konzumiranja i
utjecaja na tjelesnu težinu, a znanstvenici smatraju da nezasićene
masti iz oraščića povoljno djeluju i na sprječavanje pojave bolesti
srca.
Zbog svega toga, voditelj istraživanja Rui Jiang iz Harvard School
of Public Health savjetuje redovito konzumiranje oraščića kao
zamjene za proizvode od prerađenih žitarica ili crvenog i obrađenog
mesa. Njegovi kolege Frank Hu i Walter Willett smatraju da bi zdrava
prehrana uključivala hranu s nezasićenim mastima poput oraščića
(orasi, lješnjaci, kikiriki), mnogo voća, povrća i integralnih
žitarica.
Sve se više znanstvenika slaže s tvrdnjom da prekomjerne kalorije
iz ugljikohidrata i masnoća izazivaju prekomjernu tjelesnu težinu.
Dijeta s umjerenim konzumiranjem masnoća omogućava veći izbor
hrane i ima bolji dugoročni učinak od tipičnih niskokalorijskih
dijeta s vrlo malim unosom masnoća. Takva bi dijeta, uz redovnu
tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i stalno održavanje
odgovarajuće tjelesne težine, mogla spriječiti većinu bolesti srca
i krvožilnoga sustava na Zapadu.
(Hina) rug dgk
(Hina) rug dgk