ORLANDO, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Mediteranska prehrana, bogata maslinovim uljem i bez mesa, smanjuje upale koje povećavaju opasnost od obolijevanja od srčane bolesti, objavili su znanstvenici.
ORLANDO, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Mediteranska prehrana,
bogata maslinovim uljem i bez mesa, smanjuje upale koje povećavaju
opasnost od obolijevanja od srčane bolesti, objavili su
znanstvenici.#L#
Njihova studija, objavljena na godišnjem sastanku Američkog
udruženja za srce, najnoviji je dokaz da nemasna prehrana bogata
voćem i povrćem može spriječiti nastanak srčane bolesti, vodećeg
uzroka smrti Amerikanaca.
Mediteranska prehrana sastoji se od voća, povrća, ribe, maslinova
ulja i vrlo malo mesa, i povezana je s niskom stopom srčane
bolesti.
Znanstvenici su u najnovijoj studiji pratili prehrambene navike
3.000 muškaraca i žena u Grčkoj, u dobi između 18 i 89 godina, koji
nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti.
Što su više prakticirali mediteransku prehranu, to im je bila niža
razina upala za koju posljednja ispitivanja kažu da igra ključnu
ulogu u razvoju srčane bolesti.
Neki su stručnjaci nagađali da su za to odgovorni drugi čimbenici,
kao što je tjelovježba ili manji stres u mediteranskim zemljama.
No Demosthenes Panagiotakos sa Sveučilišta Harokopian u Ateni kaže
da njegova teza stoji čak i kada se uzmu u obzir razlike u težini,
fizičkoj aktivnosti, dob, spol i razina obrazovanja.
"Učinci ove prehrane neovisni su", ustvrdio je Panagiotakos i
zaključio kako su pozitivni učinci za srce rezultat ukupne
prehrane, a ne samo pojedinih namirnica.
(Hina) bcav vm
(Hina) bcav vm