ZAGREB/MADRID, 19. listopada (Hina) - U mikrovalnoj pećnici brokule izgube oko 85 posto antioksidansa, dok brokule kuhane na pari zadržavaju većinu tih tvari korisnih u borbi protiv raka.
ZAGREB/MADRID, 19. listopada (Hina) - U mikrovalnoj pećnici
brokule izgube oko 85 posto antioksidansa, dok brokule kuhane na
pari zadržavaju većinu tih tvari korisnih u borbi protiv raka.#L#
Antioksidansi štite organizam jer mogu deaktivirati štetne tvari,
poput slobodnih radikala koji imaju štetne posljedice na nasljeđe i
tako mogu potaknuti razvoj zloćudnih bolesti.
Antioksidansa ima u mnogim vrstama povrća. U normalnim okolnostima
dnevna prehrana sadržava dovoljne količine antioksidansa, a
njihova koncentracija u hrani ovisi o načinu pripreme.
Najštetnija je priprema u mikrovalnoj pećnici jer tako brokula u
prosjeku izgubi 85 posto najvažnijih antioksidansa, dokazala je
Christina Garcia Viguera sa španjolskog Sveučilišta Espinado u
Murciji, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Journal of
the Science of Food and Agriculture.
Povrće se može pripremati i na pari, pri čemu je gubitak najmanji i
iznosi samo šest posto. Gubitak zdravih sastojaka povrća može
uzrokovati i blanširanje povrća prije zamrzavanja, pokazala je
studija.
(Hina) kt dgk
(Hina) kt dgk